Usmrćeni su zlom koje nema ni ime ni prezime: Sahranjena 10. žrtva masakra na Vračaru!

Region

Usmrćeni su zlom koje nema ni ime ni prezime: Sahranjena 10. žrtva masakra na Vračaru!

BEOGRAD – Građani Srbije i Beograda jučer su se na beogradskom groblju Lešće oprostili od djevojčice (14), učenice OŠ Vladislav Ribnikar, koja je 10. žrtva masakra koji se 3. maja 2023. godine dogodio u ovoj školi. Djevojčica A.A. (14) ranjena je kada je u činu bezumnog nasilja njihov školski drug (13) izveo napad u kojem je uzeo živote osmoro đaka-osnovaca i radnika obezbjeđenja D.V., čuvara škole kog su djeca iskreno voljela.

Ona je preminula nakon 12 dana borbe za život, u nezapamćenoj tragediji u historiji Srbije i srpskog školstva i prosvjete. Besjedu i tokom samog čina sahrane držao je patrijarh Porfirije, i kovčeg je položen. Potom su bijeli baloni simbolično pušteni da polete.

Djevojčica A.A. je inače sahranjena u neposrednoj blizini mjesta gdje je sahranjen njen školski drug A.Č. koji je takođe stradao u masakru u školi. Prisutni, uključujući i patrijarha Porfirija, obišli su i njegov grob. Patrijarh Porfirije je održao potresan govor na sahrani djevojčice na Lešću.

“A.A. koja nosi ime anđeosko otišla je u naručje Božje. Kad god smo suočeni sa smrću, uvijek iznova se vraćamo na pitanje smisla postojanja života. Od odnosa prema kraju i odlasku sa ovoga svijeta sve ono što je prethodilo dobija značenje. Kada se desi da ode od nas neko ko je na početku svoga života, počinjemo da razumijemo šta znači život i biološki kraj. Tada shvatamo najprije da odlazak sa ovoga svijeta nije samo biološka činjenica, nego je odlazak sa ovoga svijeta izazov i bol kada ode neko koga smo čitavim svojim bićem voljeli”, rekao je patrijarh i dodao:

“Siguran sam da i pored neopisive tuge odlazak iz ovoga svijeta nije posljednja riječ. Ona i njeni drugovi i drugarice usmrćeni su zlom koje nema ni ime ni prezime. Smrt je najveći i najsnažniji podsjetnik da smo jedni drugima potrebni. Molimo se za nju i njene drugove i drugarice i za svu nevino stradalu djecu na ovom svijetu. Dragi roditelji, neka vam gospod da putokaz da se molimo za vašu kćerku i da djevojčici da svoje carstvo nebesko”, glasio je potresan govor patrijarha Porfirija na sahrani A.A. Izvor: Kurir