VODIČ ZA ŽIVOT BEZ MRLJA: MALO FOLIJE, MALO FENA PA OČISTITE I ONE NAJTVRDOKORNIJE UZ OVE TRIKOVE!

Zanimljivosti

VODIČ ZA ŽIVOT BEZ MRLJA: MALO FOLIJE, MALO FENA PA OČISTITE I ONE NAJTVRDOKORNIJE UZ OVE TRIKOVE!

Morate priznati da postoji određeni užitak u tome kada riješite neku tvrdokornu mrlju poput zakorjele masnoće na tavi koju smo prethodno oribali nekoliko puta. Kako bi vam olakšali posao, donosimo najbolje savjete za čišćenje podmuklih masnih mrlja koje su nam svima, s vremena na vrijeme, pravi trn u oku.

Osušene naslage na šporetu su mnogima neprijatelj broj jedan u kuhinji. Neke nam se jednostavno omaknu, a uz to ponekad nemamo ni dovoljno vremena temeljito izribati špret.

Dobar stari trik za rješavanje mrlja jest soda bikarbona i malo sirćeta ili limuna. Ali, često nam se dogodi da to ne upali na pojedinim zakorjelim ostacima hrane ili ulja od pečenja. Dakako, najkorisniji savjet je da pri ruci uvijek imate spužvicu ili krpicu kojom odmah obrišete površinu kad vam kapne nešto tokom kuhanja.

Osim toga, možete aluminijskom folijom prekriti pojedine dijelove plinskog šporeta tokom kuhanja ili druge površine koje želite održati čistima.

Ulje će vam špricati po foliji, a ne direktno po kuhinjskoj površini, te je možete samo kasnije baciti u smeće. Ali, za one mrlje koje se sakriju, valja upotrijebiti dobro sredstvo za čišćenje koje će bez problema ukloniti tu masnoću.

Dodatan trik jest da možete mrlju poprskati sredstvom, poklopiti kuhinjskim ubrusima i zagrijati fenom da se otopi. hayat.ba