NAKON PRVOG ZMIJSKOG UGRIZA: ZDRAVSTVENE USTANOVE UVJERAVAJU DA IMAJU DOVOLJNO SERUMA

Region

NAKON PRVOG ZMIJSKOG UGRIZA: ZDRAVSTVENE USTANOVE UVJERAVAJU DA IMAJU DOVOLJNO SERUMA

U RS ove godine je zabilježen, vjerovatno, prvi slučaj zmijskog ugriza, a nadležne institucije uvjeravaju da imaju dovoljne količine seruma. Nesretni slučaj dogodio se nedavno na području Kneževa, dok su u RS vladale neobično visoke temperature za to doba godine, i do 20 stepeni.

Pacijent je 31. marta iz Kneževa upućen u Kliniku za infektivne bolesti Univerzitetskog kliničkog centra RS.

-Pacijent je primljen sa lakšom kliničkom slikom i nakon dijagnostičke i terapijske obrade otpušten na kućno liječenje 1. aprila – rekla je za Srpskainfo načelnica klinike Antonija Verhaz.

Ona je poručila i da UKC RS ima dovoljno antiviperinum seruma. U Domu zdravlja Kneževo takođe navode da imaju dovoljno seruma protiv zmijskog ujeda, ali da se pacijent po proceduri mora dalje uputiti na kontrolu u infektivnu Kliniku.

-Nije to, kako laici misle, da se pacijentu da serum i da je tu završena priča. Potrebno je posmatranje – precizira direktorka DZ Kneževo Suzana Radić.

Ona navodi i da još nisu imali prvi slučaj zmijskog ugriza ovako rano u godini.

-Ljudi ne znaju da li je u pitanju zmija otrovnica, pa ni mi to ne možemo znati, ali iako najčešće budu neotrovne zmije, postupa se po proceduri kao da je otrovna – kaže doktorka Radić.

Kako pojašnjava Goran Šukalo, vanredni profesor na Katedri za zoologiju, evoluciju i genetiku Prirodno-matematičkog fakulteta u Banjaluci, zmije su aktivne već krajem marta, a s obzirom da ova zima nije bila jaka, nije iznenađenje da se ti gmizavci već pojave.

-U drugoj polovini aprila i početkom maja kreće parenje zmija, tako da je za očekivati ih u većem broju u predstojećem periodu – navodi Šukalo.

Iz Instituta za javno zdravstvo RS uvjeravaju da za sada raspolažu dovoljnim količinama seruma koji se koristi protiv zmijskog otrova (antiviperinum) i dostavljaju ga zdravstvenim ustanovama prema njihovim zahtjevima i stvarnim potrebama.

Napominju da su pokrenuli i proceduru nabavke novih količina seruma, s obzirom da je se na posljednji javni poziv, koji je objavljen krajem prošle godine, niko od ponuđača nije prijavio.

Profesor Goran Šukalo podsjeća da u u ovom entitetu žive tri otrovnice: poskok, šarka i planinski šargan.

-Poskok je najšire rasprostranjen, najviše voli kamenjare i rubove šuma, ali, nažalost, često zađe i u naselja, u dvorišta koja nisu uređena, ako tu ima potencijalnog plijena. Zato su bitne preventivne mjere održavanje dvorišta, pravilno odlaganje smeća kako bismo našu okolinu učinili nepodobnom za njih i nećemo ih sretati – zaključio je on. hayat.ba