BLIZNAKINJE IMAJU ISTE SIMPTOME RAKA, ALI JE SAMO JEDNA OBOLJELA: ZDRAVA TINEJDŽERKA ČAK IZGLEDA BOLESNIJE OD SVOJE SESTRE

Region

BLIZNAKINJE IMAJU ISTE SIMPTOME RAKA, ALI JE SAMO JEDNA OBOLJELA: ZDRAVA TINEJDŽERKA ČAK IZGLEDA BOLESNIJE OD SVOJE SESTRE

Sofi Voker (16), započela je četvorosedmični tretman hemoterapijom nakon što je 2017. godine dobila dijagnozu raka bubrega. Pet godina od tada, dva puta je otišla u remisiju – ali je i četiri puta ponovo oboljela. U međuvremenu, posljednjih pet godina, njena sestra Megan je dobila iste simptome ove bolesti, uključujući bolove u stomaku i leđima, blijedilo i gubitak težine.

-Kada je Sofi prvi put dijagnostifikovana bolest, Megan je imala sve te simptome. Ljudi sve vrijeme komentarišu kako bolesno izgleda – čak je blijeđa od svoje sestre. Svaki test je urađen i njoj,i apsolutno joj nije ništa. Sve je u redu sa njom. To je tako bizarno – rekla je njihova majka, Rebeka Voker.

Tužna vijest o Sofiinom posljednjem recidivu stigla je prije tri mjeseca, kada su ljekari pronašli tumor na njenoj kičmi. Nakon trosedmičnog tretmana radioterapije, recidiva u decembru 2021. i remisije u decembru 2022., konsultanti su rekli Sofi prije samo tri mjeseca da je ponovo dobila recidiv, piše Metro.

Jednog dana smo vodili Sofi na pregled i konsultant nam je rekao da nema ničeg. Ali sljedećeg dana su nas ponovo pozvali. Sve što je konsultant mogla da kaže je da rezultati “nisu dobri” i počela je da plače. Sofi je vidjela izraz njenog lica i jednostavno se slomila, prvi put za šest godina – prisjeća se majka.

Sofijin tata, Jamie Voker, izveo je kćerku iz sobe da je uteši dok je Rebeka ostala sa konsultantom koji ju je posavjetovao da je “odvedu negdje i naprave uspomene, dok je još dovoljno dobro”. Ostaje da tim konsultanata, onkologa, pedijatrijskih hirurga i plastičnih hirurga pokuša da operiše tumor na kičmi.

Sofi se i dalje teško bori sa anksioznošću i depresijom – dok se Megan osjeća “potpuno isto”. hayat.ba