UGINULA POSLJEDNJA PANDA U TAJLANDU: TUGA U CIJELOJ ZEMLJI, GRAĐANI ISKAZUJU ŽALJENJE, KINA POKRENULA ISTRAGU

Region

UGINULA POSLJEDNJA PANDA U TAJLANDU: TUGA U CIJELOJ ZEMLJI, GRAĐANI ISKAZUJU ŽALJENJE, KINA POKRENULA ISTRAGU

Jedina džinovska panda u Tajlandu je uginula, saopštili su iz tamošnjeg zoološkog vrta, a brojni građani na društvenim mrežama i u zoološkom vrtu iskazuju žaljenje zbog njene smrti. Lin Đui, ženka pande, uginula je jutros u 21. godini, saopšteno je jutros u zoološkom vrtu u mjestu Čijang Maj.

Životinja je, inače, bila pozajmljena iz Kine i tamošnje vlasti će biti angažovane na utvrđivanju uzroka njene smrti, ali predstavnici zoološkog vrta smatraju da je panda uginula prirodnom smrću. Lin Đui je rođena 2001. godine, a u Čijang Maj na sjeveru Tajlanda stigla je dvije godine kasnije sa svojim partnerom Čuang Čuangom u okviru zajedničkog istraživačkog programa dvije države.

Lin je 2009. godine dobila kćerku, mladunče pande po imenu Lin Bing, koja je poslata u Kinu 2013. godine.Čuang Čuang je uginuo 2019. godine, a za Lin Đui je bilo planirano da se vrati u Kinu tokom ove godine. Lin Đui je bila pod medicinskim nadzorom od kada je počela da ispoljava neobične simptome.

Džinovske pande inače imaju životni vijek između 15 i 20 godina u divljini, a u zatočeništvu mogu da žive do 30 godina. hayat.ba