SRBIJANSKI PISAC O VUČIĆU: PISAT ĆE SE KNJIGE O TOME KAKO JE TAJ ILUZIONISTA GODINAMA DRŽAO POD OKUPACIJOM JEDNU ZEMLJU

Region

SRBIJANSKI PISAC O VUČIĆU: PISAT ĆE SE KNJIGE O TOME KAKO JE TAJ ILUZIONISTA GODINAMA DRŽAO POD OKUPACIJOM JEDNU ZEMLJU

Ovaj režim počiva na lažima, na danonoćnoj propagandi, koja već dvanaest godina drži pod hipnozom građane Srbije. Iskustvo nam govori da takvi režimi ne tonu polako, već se u jednom času, koji je teško predvidjeti, preko noći urušavaju, kaže književnik i kolumnista Dragan Velikić.

Velikić je ocijenio da predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, svime onim što govori i radi, abolira lopove i prevarante.

-Njegova kineska tabla nema program za etičke vrijednosti, za moral, za istinu, već je iz domena mađioničarskh rekvizita. Jednog dana će se pisati knjige o tome kako je bilo moguće da taj iluzionista i prevarant drži godinama pod okupacijom čitavu jednu zemlju – uvjeren je Velikić.

Velikić tako u uvodnoj riječi svoje zbirke kolumni „Soko zove Lastu“, piše: „Kada jednom kroz pola vijeka neki istoričar bude pravio bilans našeg vremena, teško da će moći da sagleda sav besmisao i hipokriziju u kojoj je živjelo srpsko društvo u eri naprednjaka. Ipak, on će znati ono što mi danas ne znamo – kako će izgledati Srbija koja je decenijama bila država u pokušaju, i kojom su vladala četiri jahača apokalipse – laž, manipulacija, zločin i korupcija“.

Mi smo patrijarhalno društvo i tradicijski smo naučeni da primamo zapovijesti, da se pokoravamo autoritetu funkcije, konstatuje Velikić u intervjuu za Nova.rs.

-U patrijarhalnim društvima, kao i u patrijarhalnim porodicama, zahtijeva se poslušnost u odnosu na ustaljene norme i individualni stavovi se ne tolerišu. Nismo naučeni da mislimo svojom glavom, da povezujemo uzroke i posljedice, da preuzmemo odgovornost za svoje postupke – naveo je.

Kazao je i da ima pobunjenika, ali da su oni rijetko svjesni odgovornosti da je neophodno i da sagledaju ciljeve svoje pobune.

-Priča se završava željom za promjenom vlasti, ali kako se razvijaju sistemi i mehanizmi neke uspješnije politike, o tome malo ko razmišlja. Gledamo u nebo hoće li pasti kiša, čekamo da se promjena desi sama od sebe, ali ništa u tom pravcu sami ne pokušavamo – istakao je Velikić.

Dodao je i kako ne misli da su umor i apatija osnovne vrijednosti ovog naroda, već osobine stečene tokom posljednjih četvrt vijeka.

-Vjerujem da mislećih ljudi koji nisu zanijemili ima dovoljno, međutim, problem je onaj većinski ‘ostatak’ koji svojim licemjerjem i kukavičlukom održava vlasnika kineske table na vlasti. Zanijemeli su zbog vlastite koristi, prodali se – ukazao je Velikić. hayat.ba