SIMPTOM RAKA PLUĆA KOJI SE JAVLJA KADA SE BUDIMO: MOŽE DA SE PRIMIJETI I PRIJE DIJAGNOZE OPAKE BOLESTI

Zdravlje

SIMPTOM RAKA PLUĆA KOJI SE JAVLJA KADA SE BUDIMO: MOŽE DA SE PRIMIJETI I PRIJE DIJAGNOZE OPAKE BOLESTI

Rak pluća je možda i najdrastičniji oblik karcinoma koji se kod mnogih zloćudnih tumora javlja na samom kraju, dok se javlja i zasebno. On može izazvati različite simptome, pri čemu su neki znaci upozorenja krajnje očigledni i drastični, dok su drugi suptilniji, ali na sve bi podjednako trebalo obratiti pažnju.

Recimo, kod raka pluća se pored jakog kašlja i iskašljavanja krvi, mogu pojaviti i groznica i preznojavanje. Ukoliko ste se probudili obliveni znojem, to bi mogao da bude znak smrtonosne bolesti.

Rak pluća čini oko 13 posto svih novih slučajeva bolesti koje se dijagnostiikuju u posljednje vreme, zato treba biti na posebnom oprezu, upozoravaju stručnjaci. Upravo ovaj karcinom je proglašen i za glavnog krivca za smrt čak 35.000 ljudi u Britaniji svake godine.

Međutim, rano uočavanje raka pluća može pomoći daljoj prognozi, često omogućavajući ljekarima da zaustave bolest prije nego što se proširi na druge dijelove tijela. Jedan manje poznat znak raka pluća jeste upravo noćno znojenje. Kako se vaše tijelo bori protiv tumora, ono može početi da se zagrijava, uzrokujući obilno znojenje preko noći.

Znojenje takođe može da se desi u bilo kom trenutku. Groznicu obično izaziva infekcija, što je takođe čest slučaj kod raka pluća. To, također, može da bude izazvano niskim nivoom bijelih krvnih zrnaca koja se bore protiv bolesti, a što se može javiti nakon radioterapije ili hemoterapije. Znojenje takođe može biti rezultat hormonskih promjena, izazvanih tumorom ili tretmanima.

– Znojenje može biti simptom raka ili može biti posljedica liječenja raka. To može biti veoma uznemirujuće. Može biti i neprijatno ako spavate sa nekim u krevetu. Ipak, znajte da postoje stvari koje mogu da pomogu. Vaš ljekar će možda moći da prepiše lekove da tu situaciju i drže pod kontrolom. Pacijenti se podstiču da obezbijede tijelu da se pravilno hidrira, da vode računa o higijeni tijela i redovno se tuširaju, ali i da po potrebi tokom noći koriste peškire i održavaju prostoriju na ugodnoj temperaturi – smatraju stručnjaci, a prenosi San. hayat.ba