Drugar dječaka ubice objavio njegovu fotografiju uz natpis da je kralj!

Region

Drugar dječaka ubice objavio njegovu fotografiju uz natpis da je kralj!

Ovog jutra je cijelu Srbiju dočekala velika tragedija kada je dječak (14) koji pohađa sedmi razred donio očev pištolj u školu i usmrtio osmoro učenika, čuvara i još nekoliko učenika ranio. Sada se pojavio i uznemiravajući post na društvenim mrežama, koji je objavio drugar dječaka.

Naime, u pitanju je Instagram stori na kom se nalazi fotografija maloljetnog ubice uz opis: “Kralj” i emotikon pištolja. Budući da je sve u vezi sa ovom situacijom alarmantno i uzmeniravajuće, ovo je samo dodatno zabrinulo javnost. Porazgovarali smo sa dječjim psihologom Brankom Tišmom, koja je posebno istakla da je ovako nešto nedopustivo!

– Djeca reaguju na različite načini, znate, sad to treba ispratiti kako će druga djeca reagovati i da to ne postane jedan model ponašanja. O tome treba da razgovaraju porodica i škola iz koje je i dijete, a i ostali. To je tema o kojoj treba da se razgovara i o posljedicama takvog ponašanja, kao i o tome ko je i šta nam jesu uzori.

Ovo je uznemiravajuće i zbunjujuće. Djeca često odreaguju nepromišljeno. Ovo je okidač, sada će svako na različite načine da iskaže svoje mišljenje, stav o tome što se dogodilo. Djeca tog uzrasta vrlo često ne razmišljaju o posljedicama, nego odreaguju neuviđajući realne posljedice – navela je psihološkinja.

Navela je i da su nama djeca dosta zaštićena od svega i često ne shvataju tačno šta se desilo.

– Treba da im se objasni da je ovo neprihvatljivo i da postoje drugi načini na koje se rješavaju problemi. Problemi se ne rješavaju kao u filmovima i u imaginarnom svijetu. Ovo su stvarni ljudi i stvarno se desilo i o tome treba razgovarati sa djecom. Sada je svima i teško i vjerujem da će, posebno djeca koja imaju različite probleme u razvoju, ne moraju da to budu neki veliki problemi, ali će to vidjeti kao način na kojim se izlazi na kraj. Ono što treba da ih naučimo je da se tako ne izlazi na kraj i da tako nastaju samo novi i novi problemi – kaže psihološkinja Tišma.

Psihološkinja je rekla i da je preteško komentarisati ovaj slučaj.

– Teško je sve ovo komentarisati i imati odgovor na sva pitanja, jer samo izazivaju nova pitanja i nema odgovora, jer se desilo nešto strašno što je posljedica svih mogućih dešavanja i korištenja različitih medija, svako ima svoj neki stav, a nažalost je i ekskluzivna vijest. Svi su okrenuti tome i to jeste okidač za različite reakcije tipa ne valja obrazovanje, ovaj, onaj, ali šta god da ne valja, to nije način na koji se reaguje! Treba djeci postaviti i neke granice! – kazala je Branka Tišma. Izvor: zena.blic.rs