NOVI DETALJI: Otkriveno zašto je Kosta K. premješten u drugo odjeljenje

Region

NOVI DETALJI: Otkriveno zašto je Kosta K. premješten u drugo odjeljenje

Dragan Filipović, načelnik Školske uprave Beograd, rekao je u jutarnjem programu “Probudi se” da će nastava u svim školama početi minutom ćutanja, a da će OŠ Vladislav Ribnikar krenuti sa radom tek u ponedjeljak. On je naveo da je dječak koji je izvršio zločin pohađao i muzičku školu, kao i da na osnovu svih pokazatelja koje ima škola, nije bilo vršnjačkog nasilja.

„Ova dva dana nastava se neće odvijati u toj osnovnoj školi. Za učenike mlađih razreda, ukoliko roditelji nemaju gdje da ostave djecu, nego su djeca inače u produženom boravku, škola će biti otvorena u fizički izdvojenom dijelu, u djelu gdje neće biti mogućnosti da učenici dođu do mjesta gdje je izvršen zločin. Roditelji su rekli da neće dovoditi djecu, ali je bez obzira na to dogovoreno da u školi budu prisutni dežurni učitelji i dežurni nastavnici u školi“, naveo je Filipović.

On je rekao da se sa djecom treba razgovarati, kao i da je za sutra zakazan sastanak sa predstavnicima Ministarstva zdravlja, kako bi se napravio plan aktivnosti za prijem djece u ponedeljak u OŠ Vladislav Ribnikar. Sastanku će prisustvovati i dva psihijatra, psiholog, predstavnici UNICEF-a.

„Imamo još tri škole gde treba da pružimo podršku, jer je učenica koja je nastradala takođe i učenica Baletske škole ‘Lujo Davičo’, jedan đak koji je nastradao je i učenik Muzičke škole ‘Josip Slovenski’, a učenik koji je izvršio ovo krivično delo je učenik Muzičke škole ‘Stanković’“, naveo je Filipović.

„Tamo je bio izuzetan, izuzetno talentovan učenik“, dodao je Filipović govoreći o učeniku koji je počinio masakr.

On je izjavio da je razgovarao i sa direktorima tih škola i da je za decu koja ih pohađaju potrebno napraviti plan aktivnosti.

„U tim školama nastava se odvija redovne za sve one učenike koji se osjećaju da mogu da dođu i prisustvuju nastavi. Bolje je da djeca dođu u školu, da sa njima razgovaraju razredni starešina, stručnjaci…, nego da kući ostanu sami“, rekao je Filipović.

On je naveo da na osnovu svih pokazatelja koje ima škola nije bilo nikakvog vršnjačkog nasilja u školi nad učenikom ili da je on učestvovao, da nije bilo ni u muzičkoj školi i da je bio izuzetno talentovan. Upitan za nasilje u školi glume koju je pohađao, Filipović je izjavio da, s obzirom da je riječ o privatnoj vannastavnoj aktivnosti, informaciju nemaju.

Kada je riječ o dječaku koji je izvršio ubistva i njegovom premeštanju iz jednog u drugo odjeljenje, on je naveo da je riječ o školi koja nudi djeci dvojezičnu nastavu već od sedmog razreda.

„Na zahtjev roditelja je učenik prešao u odjeljenje koje ima dvojezičnu nastavu. To je bio njegov motiv prelaska iz jednog u drugo odjeljenje“, rekao je Filipović. (Nova.rs)