RUSI SVE ČEŠĆE MIJENJAJU SPOL KAKO BI IZBJEGLI RAT

Region

RUSI SVE ČEŠĆE MIJENJAJU SPOL KAKO BI IZBJEGLI RAT

Ruski zakonodavci odlučni su upustiti se u borbu protiv sve češćih slučajeva mladića koji dokazuju da su promijenili spol kako bi izbjegli regrutaciju u vojsku prenosi list Kommersant.

Donji dom ruskog parlamenta, Državna duma, će u bliskoj budućnosti raspravljati o zabrani promjene spola bez operacije, izjavila je novinama zastupnica Nina Ostaninova, šefica parlamentarnog odbora za pitanja porodice, žena i djece. Predlagač izmjena je Ministarstvo pravosuđa.

-Čini se da su mnogi od onih koji nisu uspjeli pobjeći u Gruziju i Kazahstan požurili u privatne klinike po potvrdu(promjene spola. Ovo nije rupa u zakonu, ovo je rupa u obrazovanju cijele generacije – rekla je Ostaninova.
Vjačeslav Volodin, predsjednik Državne dume, također jasno podržava promjenu zakonodavstva.

-Tokom prošlog razdoblja zabilježili smo 2700 novih odluka o promjeni spola. Takve odluke mogu se donijeti u privatnim klinikama. Čovjek se ujutro probudi i zaključi da više nije muškarac, već žena – rekao je Volodin u parlamentu.

Prema Volodinu, usluga košta od 30.000 do 60.000 rubalja (670 do 1300 KM). Rezultat je potvrda koju priznaju sva tijela, uključujući i matične knjige, te osobe mogu sklopiti brak ili podnijeti zahtjev za posvojenje, dodao je. Zastupnici žele raspravljati o zabrani već na sastanku 15. maja, rekao je novinama drugi neimenovani izvor. Proljetne regrutacije provode se u mnogim mjestima u Rusiji.

Zbog specijalne operacije mnogi su se mladići obratili privatnim klinikama za promjenu spola kako bi izbjegli regrutacije – rekao je Volodin za Kommersant. Ministar pravosuđa Konstantin Chuychenko prvi je ukazao na slučajeve “fiktivne” promjene spola. Zakonske izmjene trebale bi se odraziti na Zakon o osnovama zdravstvene zaštite građana Ruske Federacije. hayat.ba