Kosta K. još na psihijatriji u posebnom dijelu: Ljekari u agoniji, ne znaju ni kako niti dokle sa njim!

Region

Kosta K. još na psihijatriji u posebnom dijelu: Ljekari u agoniji, ne znaju ni kako niti dokle sa njim!

Kosta Kecmanović (14), koji je u O.Š. “Vladislav Ribnikar ubio devetoro i sedmoro ranio, nije krivično odgovoran i sada se nalazi na Klinici za neuropsihijatriju za djecu i omladinu, na posebnom dječjem odjeljenju.

Tragedija koja potresa Srbiju, ostavila je bez teksta brojne stručnjake kao specifičan slučaj do sada nezabilježen na našim prostorima a i šire. Kosta Kecmanović (13), učenik osnovne škole “Vladislav Ribnikar” na Vračaru ubio je u srijedu ujutru osmoro đaka i čuvara Dragana Vlahovića. U krvavom piru koji je počeo nešto poslije 8 sati ujutru, ranio je i šestoro djece i nastavnicu historije.

Budući da nije napunio 14 godina, on nije krivično odgovoran i sada se nalazi na Klinici za neuropsihijatriju za djecu i omladinu, na posebnom dječjem odjeljenju. Ovaj užasni zločin nametnuo je brojna pitanja, a među njima se posebno ističe i najčešće postavlja jedno – koja kazna čeka najmlađeg masovnog ubicu-dječaka u Srbiji?

Kakva će biti sudbina Koste Kecmanovića znaće se nakon što se obave ispitivanja i vještačenja, a kako ovakav ili sličan zločin koji je počinio maloljetnik nije zabilježen u Srbiji, neizvjesno je na koji način će Kosta biti kažnjen ili izolovan, s obzirom da nije krivično odgovoran.

Prema riječima stručnjaka, koja god da je dijagnoza u pitanju, dječak će biti liječen i praćen ali niko ne može reći koliko će liječenje trajati pa samim tim i izolacija iz društva. Kako kažu, slučaj je neuporediv jer nijedno dijete do sada nije izvršilo masakr sa ovolikim brojem mrtvih i ranjenih.

Radmila Vulić Bojović psiholog i psihoterapeut, kaže za “Blic” da je ovo jedinstven slučaj i da je teško bilo šta reći u ovom trenutku. Ono što je izvjesno je da je taj dječak smješten na neuropsihijatriji, na posebnom odjeljenju i da će sa njim razgovarati sudski vještaci, psihijatrijske i psihološke struke i da se će poslije toga informacije biti preciznije.

– Ono što se na prvi pogled čini je da je došlo do nekog sloma, do stresa koji nije mogao da kanališe na drugačiji način. Mi ovakve slučajeve nismo imali ranije, bilo je maloljetnih počinioca koji su krivično neodgovorni, ali ovo je do te mjere intenzivan, drastičan nasilni čin, koji sugeriše i neku ozbiljniju patologiju. Zaista ne bih da spekulišem šta i kako, to je na vještacima, ali moje mišljenje je da on neće moći dugo da bude član neke zajednice. Ne znam kako bi uopšte mogao da bude član bilo koje zajednice. U zatvor ne može jer je krivično neodgovoran, pa pretpostavljam da će biti neki poseban oblik smještaja. Nezgodno je i delikatno jer ovo nije bilo kakvo djelo, ovdje imamo dijete koje je izvršilo masovno ubistvo – kaže Vulić Bojović.

Kako stručnjaci objašnjavaju na psihijatriji ostaju oni koji se liječe, a dužina trajanja zavisi od procesa liječenja, osnove bolesti i samog pacijenta. Da li se nekada desilo da je neka maloljetna osoba počinila ubistvo, naša sagovornica kaže vjerovatno jeste, ali ovdje postoji niz drugih stvari koji se ne mogu porediti sa ovim slučajem, jer kao što kaže, ovo je nezabilježeno.

– Mi znamo za djecu koja su počinila neko djelo, krađa, oštećenja imovine, pa imamo vaspitne ustanove, ustanove za osposobljavanje i oni tamo provedu neko vrijeme. Mi smo u prošlosti vjerovatno imali neki slučaj da je maloljetnik nekoga ubio, ali ovdje ne govorimo o ubistvu, ovo je masovno ubistvo. Čak ni u Americi nije ovako, jer navodno, kako sam dobila informaciju, on je najmlađe dijete u svetu koje je ubilo ovoliko ljudi. U Americi imamo pucnjave u školi, ali to radi osoba koja je punoljetna i koja može u ćeliju i da nikada ne izađe, ali šta sa ovim?! Ne znam, šta će biti, sve zavisi od izvještaja i nalaza sudskih vještaka koji će morati da procijene i evaluiraju u kojoj mjeri je on uopšte svjestan šta je uradio. Imam mnogo iskustva i meni je teško da povjerujem da se to dogodilo, a jeste se dogodilo – kaže Vulić Bojović. Izvor: Republika.rs