TUŽNA PRIČA IZ BIH: SVOJE SLAVLJE MATURE ISKORISTILI KAO SJEĆANJE NA NJIHOVU AJLU

Region

TUŽNA PRIČA IZ BIH: SVOJE SLAVLJE MATURE ISKORISTILI KAO SJEĆANJE NA NJIHOVU AJLU

Učenici devetog razreda Osnovne škole “Hasan Kikić” u Gradačcu svoje slavlje zbog završene osnovne škole prekinuli su emotivnom gestom. Sa njima u razred išla je Ajla Krdžić, djevojčica borac koja više nije sa njima. Preminula je u svojoj 15-toj godini života. Na proslavi, ostavili su praznu stolicu, i njenu sliku kako bi pokazali da je ona još uvijek sa njima, pa i na proslavi male mature koju nažalost nije dočekala piše Crna-Hronika.

Jedna generacija maturanata slavi. Deveti razred.. Samo je srce proljeća. Obeharali bagremi pod kišom savijaju svoje grane i prolaze.. Prolaze a da nisu podarili pčelama tako dragocjen nektar. Obeharale bagreme je povilo plačljivo majsko nebo. Nebo koje je svoje isplakalo suze. I još uvijek plače ispraćajući jedan tužni deveti razred u život.. U budućnost. U sreću..

Sve do danas sa njima je bila jedna prazna klupa, koja je ovih pola godine ostala nepopunjena. Koja je ovih pola godine sjećala njene vršnjake na prelijepe oči i osmijeh koji je plijenio. Oni nisu dali da se popuni. Da iko sjedne na nju.. Željeli su se sjećati svoje Ajle Krdžić. Djevojčice borca.. Bića nestvarne ljepote i odgoja. Ponosa svojih najbližih.. Otišla je prošle, tople zime.. Otišla je u praskozorje godine nove.. Kada se sve rađa. I sve počinje.. Kao da je svojim drugovima htjela reći:”Nastavite što smo započeli.”

Danas je dan sreće. I opraštanja jednih od drugih. I suza. I međusobnih zagrljaja. Učenici su imali svoj posljednji čas kao osnovci. I njena prazna klupa. I na njoj Ajlina fotografija. A ona na njoj nasmijana. Prelijepa. Kao u najsretnijim danima.Takvu je pamte.. Njena duša je sa njima danas zajedno u učionici.. Još samo danas. Želi im sreću u životu.. Želi im zdravlje, diplome, vjenčanice, djecu.. Želi im sve ono čemu je židjela a dočekala nije. Još danas su tu. Svi zajedno.. Već sutra odlaze svako svojim putem životnim.. U svoju sreću..

Njena će duša ostati slobodna da ih prati kroz život.. I ona će se radovati njihovim diplomama.. Vjenčanjima.. Djeci.. A onda će sretna bdjeti nad Iverovcom i milovati roditelje svoje. Svoju majku koja je sanja noći svake. Svoga babu zamišljenog pogleda. I brata “malog”. Jer, želi sretna vidjeti najmilije svoje….I unijeti im radosti u njihove tuge.. Koju oni ne vide, ali osjete itekako.

Ovo je kazivanje o jednoj sudbini. O jednoj prekrasnoj Ajli. Ovo je priča o jednom devetom razredu koji odlazi u svoj život. I jednoj praznoj klupi.. I osmjehu u njoj..
Klupi koja je danas rekla više od hiljadu riječi..
Elvir Peštalić

Ajla Krdžić (2008-2022) titox.net