“JESAM BAKA, ALI NISAM DUŽNA DA ČUVAM UNUKE UMESTO RODITELJA”: Rešila je da ostvari san i u 61. godini putuje svetom

Ispovijesti

“JESAM BAKA, ALI NISAM DUŽNA DA ČUVAM UNUKE UMESTO RODITELJA”: Rešila je da ostvari san i u 61. godini putuje svetom

Jedna baka iskreno je rekla da ne želi da čuva svoje unuke, već da svoje penzionerske dane provodi putujući svetom. Iako su bake voljene i obožavane, važno je znati da nije njihova odgovornost da odgajaju svoje unuke, kako se to obično očekuje i u većini porodica praktikuje. Upravo je to objasnila jedna žena iz Brazila koje je odlučila da se u penziji posveti isključivo sebi.

61- godišnja Džozefa Feitosi, kad je otišla u penziju rešila je da sebi ispuni san i proputuje svet. Ipak, ova odluka je u prvi mah izazvala oprečno mišljenje njene porodice, jer su njena deca očekivala da će baka biti tu da im pomogne oko odgajanja unuka. Pre odlaska podsetila je svoju decu da je ona ispunila svoju misiju da ih podigne i izvede na pravi put.

U nekim slučajevima ovo očekivanje može izazvati sukob, jer dok su neke bake možda spremne da na sebe preuzmu ulogu negovateljice, druge mogu jasno da daju do znanja da to nije njihova odgovornost, uprkos tome što vole svoje unuke.

Priča o Džozefi Feitosi, je priča o baki koja nije želela da dugo očekivanu penziju provodi kod kuće. Nakon što je godinama radila u Brazilskom pravnom sistemu, otišla je u penziju i nije želela da preuzme odgovornost odgajanja još jedne generacije dece. Uz troje dece i jednog unuka, povremeno je ćerki pomagala oko sina, ali je odlučila da je vreme da se u potpunisti posveti sebi. Prodala je svu svoju imovinu, uključujući kuću, nameštaj i odeću, kako bi ostvarila svoj san.

Džozefa je započela svoje putovanje istražujući razne regije Brazila, da bi kasnije otišla van granica svoje zemlje i putovala svetom. Isprva se njena ćerka našla zatečena i ljuta njenom odlukom smatrajući da će u majci imati oslonac i svu pomoć, ali s vremenom je shvatila da njena majka zalužuje da proživi ostatak živita onako kako ona to želi. Džozefa je u intervju za G1 izjavila da je predana i ponosna majka, ali smatra da bake nisu dužne da čuvaju svoje unuke. Smatra kako vrata bakine kuće ne bi trebala uvek da budu otvorena za njihovu decu i unuke, jer i oni zaslužuju privatnost.

“Jesam baka, ali nisam dužna da čuvam unuke i odgajam ih umesto roditelja”, rekla je ona.

Umesto da sedi kući i dan provodi ispred televizora, Džozefa radije istražuje svet i doživljava bogata iskustva koja ne može da pronađe u svom rodnom Brazilu. Putem Instagrama deli sve svoje dogodovštine sa željom da inspiriše starije ljude koji se boje putovanja. Često nosi samo ranac, bez ikakvih dodataka, a svako novo putovanje za nju je pravo iskustvo za koje kaže da nema cenu. Naglašava da je mnogo godina radila i da je svu svoju ljubav usmerila u podizanje porodice, pa želi da sada nadoknadi ono što je proputila u mladosti. (stil.kurir.rs)