OVIH DANA MNOGI SE ŽALE NA GLAVOBOLJU, NERVOZU, PRITISAK… Dr Bašić savjetuje: “Zbog vlage u vazduhu ne radite ovo!”

Zdravlje

OVIH DANA MNOGI SE ŽALE NA GLAVOBOLJU, NERVOZU, PRITISAK… Dr Bašić savjetuje: “Zbog vlage u vazduhu ne radite ovo!”

Glavobolja, nesanica, nervoza, povišeni krvni pritisak, stezanje u grudima predstavljaju simptome na koje se nedjeljama unazad žale mnogi ljudi, među kojima je najviše hroničnih bolesnika, piše Mondo.rs. Nagle promjene temperatura su glavni uzrok toga, kao i smene sunca i padavina, visoka vlažnost vazduha… Doktorica Snežana Bašić, gostujući na K1 objasnila je kako da se nosimo sa gore navedenim simptomima.

“Ono što se dešava pacijentima je nažalost dramatično. Skoro da nema pacijenta koji ima problema sa pritiskom inače. Pacijenti su imali stabilan pritisak do trenutka dok nije krenulo ovo kišovito vrijeme, pa zahlađenja sa ogromnim količinama vlage u vazduhu”, objasnila je doktorka koja je podsetila da smo mi prvi u Evropi, a drugi u svijetu po broju obolelih od kardiovaskularnih bolesti.

Kada je riječ o hroničnim bolesnicima, doktorka Bašić istakla je da upravo oni, tokom ovog perioda visokih temperatura nakon padavina i isparavanja, trebalo bi da ne provode previše vremena napolju.

“Ne bi trebalo da izlaze u prirodu i udišu preveliko isparenja. Hladovina, soba, ne previše fizičke aktivnosti, jer ona iziskuje da srce više radi što dovodi do veće potrošnje kiseonika”, savjetovala je doktorka i dodala da srčani bolesnici u ovom periodu mjere češće krvni pritisak – tri puta dnevno. Posebno je za kraj podsjetila na umerenost u hrani i piću. novi.ba