PORODICA BRATA I SESTRE KOJI SU SE UTOPILI: NA TRENUTAK SU IZRONILI, A ONDA IH JE PROGUTALA VODA

Region

PORODICA BRATA I SESTRE KOJI SU SE UTOPILI: NA TRENUTAK SU IZRONILI, A ONDA IH JE PROGUTALA VODA

Marija S. (17) i njen brat od strica Nikola O. (13) iz prokupačkog sela Donja Rečica utopili su se u vodi koja je stvorena u kopu u selu Resinac prokupačke Ciglane Mala Plana.

Potonuli su nešto prije 17 časova u petak, a njihova beživotna tijela su pronađena u subotu u jutarnjim časovima. Marijino tijelo je samo isplivalo, a Nikolu su ronioci specijalne ekipe MUP Srbije pronašli u vodi, na oko pet metara dubine.

U selu Donja Rečica zbog tragedije muk. Mještani su u petak, kada se saznalo za tragediju otišli na lice mjesta i željeli da pomognu u izvlačenju tijela, ali im policija zbog bezbijednosti to nije dozvolila.

– Zatečen sam. Tu djecu znam od kako su se rodila i bili su zaista divni, vaspitani, kulturni. Sa njihovim porodicama živimo kao jedno, ovo je strahota koja se ne može zaboraviti. Još uvijek nismo svjesni šta nas je sve snašlo, ali je porodicama najstrašnije – kaže komšija tragično nastradale djece.

Ovaj kop kod Prokuplja služi da Ciglana vadi glinu za opeke koje pravi i predstavlja ogroman prostor. U određenim dijelovima se posljednjih godina zbog blizine rijeke i podzemnih voda stvorila jezera, koja su dodatno povećana nakon obilnih padavina ovog mjeseca. Sa Marijom i Nikolom u momentu utapanja bio je i Nikolin devetogodišnji brat, koji na sreću nije ušao u vodu.

Rekao nam je da su oboje gotovo u isto vrijeme ušli u vodu, da su na trenutak izronili, ali da su zatim opet potonuli i više ih nije bilo. Ovo je strašna tragedija. Šta nam je ostalo do njega, samo papuče i ova flaša vode – kroz suze priča Nikolina strina dok pokušava da utješi Nikolinu majku.

Ona je bez riječi, samo se slivaju suze niz to tragedijom zanijemilo lice.

– Bio je najbolji i u školi, znao je da pliva. Evo, prošle godine je kao najbolji đak nagrađen besplatnim ljetovanjem i bio je sa ostalom djecom. Ovo je za sve nas strašna tragedija- dodaje strina i objašnjava da su djeca rekla da idu u školsko dvorište da se igraju. Oboje su bili plivači i odrasli su pored rijeke i ovih kopova.

Po drugoj priči, Marija je primjetila da se Nikola davi, pa je skočila da ga spasi i zatim su oboje nestali u vodi i mulju.

– Ova voda je izuzetno opasna, jer je to zapravo mulj, a dubina je velika. Kupali su se mnogi, pecamo i ribe u ovom prostoru koji su donijele patke iz obližnje rijeke- komentariše mještanin Resinca sa lica mjesta.

Prostor nije ograđen, ali na ulazu u kop postoji tabla sa obaviještenjem da je zabranjen pristup. I radnici su stalno tu, čak i takozvani čuvari, barem nam je tako potvrđeno na licu mjesta od strane istražnih organa. Čovjeku koji je u tom momentu bio zadužen za obilazak, kada je čuo šta se dogodilo je pozlilo, pa je prebačen u prokupačku Hitnu pomoć, piše Blic. titox.net