ŠTA NAS ČEKA NAREDNIH 10 DANA: Meteorolozi objavili najnoviju prognozu, evo kakav će biti početak AUGUSTA

VREMENSKA PROGNOZA

ŠTA NAS ČEKA NAREDNIH 10 DANA: Meteorolozi objavili najnoviju prognozu, evo kakav će biti početak AUGUSTA

Jutros su lokalni pljuskovi praćeni grmljavinom registrovani na području Krajine, centralnim i istočnim područjima Bosne i na sjeveru, istoku i jugoistoku Hercegovine.

Temperature zraka izmjerene u 08:00 sati (°C): Bjelašnica 12; Bihać 15; Banja Luka, Ivan Sedlo, Prijedor, Sanski Most i Sokolac 18; Gradačac 19; Bijeljina, Doboj, Sarajevo, Tuzla i Zenica 20; Bugojno 21; Livno 22; Široki Brijeg 23; Stolac 24; Neum i Trebinje 26; Mostar 28°C.

Danas će preovladavati pretežno oblačno i nestabilno vrijeme sa prolaznim lokalnim pljuskovima praćenim grmljavinom. Najviše sunčanog vremena na jugu zemlje. Vjetar slab do umjerene jačine. U Bosni vjetar sjevernog smjera, a u Hercegovini jugozapadnog smjera.. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 20 i 25°C, na jugu zemlje od 30 do 33°C.

U Sarajevu djelomično vedro. Prolazni pljuskovi su mogući prije podne i sredinom dana. Najviša dnevna temperatura zraka oko 24°C.

PROGNOZA NAREDNA 4 DANA:

U četvrtak, 27.07.2023., u Hercegovini pretežno sunčano. Više oblačnosti na sjeveru Hercegovine. U Bosni većinom umjerena naoblaka. U centralnim i istočnim područjima prije podne može biti i pretežno oblačno vrijeme. Po kotlinama i uz riječne tokove u jutarnjim satima će biti i magle. Vjetar slab do umjerene jačine sjevernog smjera. Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između 8 i 13°C, na jugu zemlje od 15 do 20°C. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 23 i 27°C, na jugu zemlje do 30°C.

U petak, 28.07.2023., u Bosni i Hercegovini pretežno sunčano vrijeme. U centralnim i istočnim područjima Bosne po kotlinama i uz riječne tokove u jutarnjim satima će biti magle. Vjetar slab zapadnog i jugozapadnog smjera. Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između 9 i 14°C, na jugu zemlje do 19°C. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 27 i 32°C.

U subotu, 29.07.2023., u Bosni i Hercegovini pretežno sunčano vrijeme. Vjetar slab zapadnog i jugozapadnog smjera. Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između 11 i 16°C, na jugu zemlje do 20°C. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 28 i 33°C.

U nedjelju, 30.07.2023., u Hercegovini pretežno sunčano vrijeme. U Bosni sunčano prije podne. U poslijepodnevnim i večernjim satima širom Bosne su mogući jači lokalni pljuskovi praćeni grmljavinom. Vjetar slab do umjerene jačine većinom jugozapadnog smjera. U sjevernim područjima vjetar sjevernog smjera. Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između 13 i 17°C, na jugu zemlje do 21°C. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 29 i 34°C.

Izgledi vremena do 8.8.2023.

sarajevo

Od četvrtka ponovo stabilno vrijeme, ali i znatno svježije. Do kraja mjeseca zadržaće se pretežno vedro uz blagi porast temperature zraka. Na jugu zemlje pred kraj mjeseca, nakon kraćeg prekida izgledne su ponovo tropske noći. U Bosni očekivane maksimalne temperature zraka ponovo će biti iznad trideset stepeni.

Jutarnje temperature varirat će pretežno od 17°C do 22°C u Bosni, na jugu i krajnjem sjeveru do 25°C, uz osjetno niže vrijednosti u četvrtak i petak. Maksimalne vrijednosti temperatura zraka dosezat će i do 40°C u utorak, a pred kraj sedmice oko 30°C u Bosni i 33°C na području Hercegovine.

U prvoj sedmici augusta prema raspoloživim sinoptičkim kartama prognozira se relativno stabilno i pretežno vedro. U srijedu i četvrtak (02. i 03.08.) u popodnevnim satima moguća je kiša ili lokalni pljusak. Na jugu Hercegovine, mogućnost pojave padavina je manja u odnosu na ostatak zemlje.

Jutarnje temperature zraka varirat će između 13°C i 18°C u Bosni, u Hercegovini do 22°C. Najviše dnevne temperature uglavnom u rasponu od 25°C do 30°C u Bosni, na jugu Hercegovine do 34°C, pišu meterolozi FHMZ u svojoj prognozi. novi.ba