Stručnjaci upozoravaju: Evo zašto ne biste trebali dugo nositi mokar kupaći

Zdravlje

Stručnjaci upozoravaju: Evo zašto ne biste trebali dugo nositi mokar kupaći

Upozorenje doktora za sve one koji provode cijeli dan na plaži u jednom kupaćem kostimu: Nakon kupanja u moru ili bazenu, većina ljudi ostaje sjediti na plaži, čekajući da se kupaći osuši. Međutim, stručnjaci naglašavaju da bi bilo dobro promijeniti tu naviku jer predugo nošenje mokrog kupaćeg kostima povećava rizik od infekcija.

Nažalost, bakterije se lako razmnožavaju u vlažnom i toplom okruženju, a zadržavanje u vlažnom donjem dijelu kupaćeg neće pomoći. Tia Guster, ginekologinja, smatra da su kupaći kostimi savršeno mjesto za razmnožavanje bakterija. Dugotrajno nošenje mokrog kupaćeg kostima može dovesti do pojave gljivičnih infekcija u intimnom području.

One su uzrokovane prekomjernim rastom gljivice Candida albicans i prate ih različiti neugodni simptomi, kao što su:

Svrab i iritacija
Peckanje, osobito tokom intimnih odnosa ili mokrenja
Crvenilo i oticanje vanjskih spolovila
Bol u intimnom području
Osip u intimnom području
Gusti, bijeli iscjedak iz rodnice

Dr. Guster ima nekoliko savjeta kako izbjeći ovakve infekcije.

Nakon kupanja, odmah obucite suhi kupaći kostim ili ga operite i osušite fenom kako biste ubrzali sušenje. Ako planirate cijeli dan provesti u kupaćem kostimu, odaberite haljinu ili široke hlače koje će omogućiti prozračnost i brže sušenje kostima. Također, preporučuje se kupaći kostim s tehnologijom koja odbija vlagu kako bi se spriječilo zadržavanje vlage na koži, prenosi Radiosarajevo (novi.ba)