GDE ODU SPE*MATOZOIDI NAKON VAZEKTOMIJE? Doktor objasnio šta se dešava i NEĆE VAM BITI DOBRO! A evo šta nikako ne smete

Zanimljivosti

GDE ODU SPE*MATOZOIDI NAKON VAZEKTOMIJE? Doktor objasnio šta se dešava i NEĆE VAM BITI DOBRO! A evo šta nikako ne smete

Da li znate šta se dešava sa “opasnim” spe*matozoidima nakon vazektomije? Gde oni odu ukoliko se ne izbace prilikom eja*ulacije i kako to utiče na plodnost? Odgovor na ovo pitanje dao je doktor Suđi na popularnoj platformi TikTok.

Nakon vazektomije, muškarac ostaje sposoban za eja*ulaciju, ali seme više ne sadrži spe*matozoide. Vazektomija je hirurška procedura tokom koje se presecaju i vezuju kanalići koji prenose spe*matozoide iz testisa do uretre. Time se sprečava njihovo prisustvo u semenu koje muškarca izbaci tokom eja*ulacije.

A gde oni odu? Evo šta kaže doktor Suđi…

“Priikom vazektomije, kanal koji prenosi spe*mu od testisa do uretre je presečen. Kada se to uradi, spe*ma ne može da napusti telo. Ipak, ne treba da brinete zbog toga. Nekoliko meseci nakon prcedure, spe*ma se i dalje proizvodi i vraća nazad u telo, ali na zaista bezbedan način”, objašnjava doktor.

On napominje i da nakon vazektomije još neko vreme je potrebno da se koristi kontracepcija. Da bi se postigla potpuna sterilnost, potrebno je nekoliko meseci ili određen broj eja*ulacija kako bi se sva preostala spe*ma eliminisala iz kanala. Nakon što je potvrđeno da eja*ulat više ne sadrži spe*matozoide, vazektomija postaje veoma efikasan oblik trajne kontracepcije.

Važno je napomenuti da vazektomija ne utiče na produkciju spe*me u testisima, već samo na njen transport iz tela. Muškarac i dalje eja*ulira normalno, ali “sadržaj” neće sadržati spe*matozoide, što sprečava oplodnju. (MONDO)