Kako se presađuje orhideja: Jednostavan trik uz koji će najljepša sobna biljka cvjetati tokom cijele zime

Zanimljivosti

Kako se presađuje orhideja: Jednostavan trik uz koji će najljepša sobna biljka cvjetati tokom cijele zime

Orhideja zahtjeva posebnu njegu, ali zato, kad procveta nema ko je neće primijetiti u vašem domu. Ako ste i vi ljubitelj ove prelepe biljke i imate je u kući sigurno ste se nekada zapitali kada se orhideja prehranjuje, kada bi trebalo da cvjeta i ključno pitanje, da li je vrijeme da se presadi.

Odgovori na ova pitanja nisu jednostavni, ali jednom kad uđete u štos oko održavanja i vidite rezultate ništa vam neće biti teško.

Pa da krenemo…

Kada je vrijeme da se orhideja presadi?

1. Ako primijetite da korenje visi preko aksije – vrijeme je za novu, veću posudu

2. Ako je korijenje mnogo zbijeno u saksiji takođe je vrijeme da je prebacite u neku veću posudu

3. Ako je supstrat istrošen i promenio je boju u svijetlu nijansu, to je znak da je on istrošen i da u njemu više nema hranljivih materija

Kako se presađuje orhideja?
Prvo što treba da uradite je da iz saksije izvadite štap za koji je orhideja pričvršćena. Potom uklonite šnalice kojima je zakačena za štap i izvadite je iz saksije.

Potom uklonite sve suve delove biljke, tako što ćete ih pažljivo makazama odsjeći. Mjesta koja ste isjekli pospite cimetom, kako biste spriječili stvaranje bakterija i gljivica koje mogu uništiti biljku.

Posljednji korak je da je stavite u veću saksiju i da sipate nov, zdrav supstrat. Saksija treba da bude ispunjena supstratom i potom je zalijte kao što ste to činili i do sada. Vratite je na mjesto gdje je bila, jer one ne vole da se pomjeraju sa mjesta na kojim im je bilo lijepo.

Napravite ovu prihranu i ima da cvjeta tokom cijele godine.

Tri kašike riže sipajte u tiganj, pa na laganoj vatri pecite uz stalno miješanje. Pecite oko 3 minuta, tako da pirinač promeni boju. Ostavite rižu da se ohladi, pa ga sipajte u blender i mutite dok ne dobijete prah. Dobijeni prah stavite u teglu i uzimajte po potrebi. Poklopite teglu i ovo prirodnu prihranu za orhideje možete koristiti mjesecima. novi.ba