KAKO SVET REAGUJE NA OFANZIVU HAMASA: Evo ko podržava, a ko osuđuje rat u Izraelu…

Region

KAKO SVET REAGUJE NA OFANZIVU HAMASA: Evo ko podržava, a ko osuđuje rat u Izraelu…

UN poziva na hitan prekid nasilja u Gazi, odakle je islamistički pokret Hamas izveo najveći napad na Izrael do sada sa najmanje 40 mrtvih, a napade su osudili EU, zapadni lideri i Ukrajina, Rusija i Arapski svet poziva na uzdržanost, a grupe i države bliske Hamasu pozdravljaju.

Visoki komesar Ujedinjenih nacija za ljudska prava Volker Turk bio je šokiran izveštajima o stotinama raketa ispaljenih na Izrael u subotu i navodima da su izraelski civili držani kao taoci. Najmanje 40 Izraelaca je ubijeno, a 740 ranjeno u napadu Hamasa, pokazuju najnoviji podaci koje je objavio izraelski medij N12 Nevs.

– Civili nikada ne smeju biti meta – rekao je Turk, pozivajući Izrael da preduzme mere da izbegne civilne žrtve u vazdušnim napadima na Gazu kao odgovor na napad Hamasa.

– Pozivam na hitan prekid nasilja i na deeskalaciju svih strana i ključnih zemalja u regionu kako bi se izbeglo dalje krvoproliće – rekao je Turk.

Zapad

Portparol Saveta za nacionalnu bezbednost Bele kuće rekao je da SAD “nedvosmisleno osuđuju” napade palestinske islamističke grupe Hamas na izraelske civile i snažno podržavaju vladu i narod Izraela, preneo je u subotu CNN.

CNN je izvestio da je savetnik Bele kuće za nacionalnu bezbednost Džejk Salivan razgovarao sa svojim izraelskim kolegom Cačijem Hanegbijem i da će ostati u bliskom kontaktu. Evropska unija i brojne evropske prestonice „najoštrije su osudile” napade u zoru na Izrael i istakli da Izrael „ima pravo da se brani”.

Rusija je pozvala na „uzdržanost“, a Turska da izbegne eskalaciju. Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen “jasno” je osudila napade koje naziva “terorizmom” i ocenila da Izrael ima pravo da se brani.

– Evropska unija izražava solidarnost u ovim teškim vremenima – rekao je šef evropske diplomatije Žozep Borel i naglasio da „terorizam i nasilje ništa ne rešavaju“. Predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel takođe je osudio napade.

Rusija poziva „palestinsku i izraelsku stranu na momentalni prekid vatre, na odricanje od nasilja i neophodnu uzdržanost“, rekla je portparolka ruske diplomatije Marija Zaharova. Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski osudio je u subotu „teroristički napad“ na Izrael i rekao da „ne treba sumnjati“ da zemlja ima pravo da se brani.

Hamasove napade osudili su lideri evropskih zemalja, među kojima je i hrvatski premijer Andrej Plenković, koji je rekao da su “napadi na civile šokantni i neprihvatljivi”.

– Hrvatska je solidarna sa Izraelom i njegovim narodom u ovom teškom trenutku – rekao je Plenković.

Reči osude uputili su francuski predsednik Emanuel Makron, britanski premijer Riši Sunak, nemačka ministarka spoljnih poslova Analena Berbok i zvanični Rim koji je poručio da Izrael ima pravo da se brani. Španski ministar spoljnih poslova je “šokiran” “slepim nasiljem” i “izuzetno ozbiljnim terorističkim napadima”.

– Napad apsolutno osuđuje Holandija – rekao je premijer Mark Rute, koji je nazvao svog izraelskog kolegu Benjamina Netanjahua.

Napade su oštro osudile Poljska, Češka, Grčka i Albanija.

Arapski i muslimanski svet

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan pozvao je Izraelce i Palestince da se „ponašaju razumno” i da se „uzdrže od impulzivnih akcija, koje bi samo povećale tenzije”. Ministarstvo spoljnih poslova Saudijske Arabije pozvalo je u subotu na „trenutni prekid nasilja između Izraela i Palestinaca“, javila je državna novinska agencija.

– Pratimo događaje bez presedana između niza palestinskih frakcija i izraelskih okupacionih snaga koji su doveli do visokog nivoa nasilja na brojnim frontovima – saopštilo je saudijsko ministarstvo spoljnih poslova.

Oman takođe poziva na maksimalnu uzdržanost, prenosi zvanična agencija. Oman poziva međunarodnu zajednicu „da odmah interveniše kako bi prekinula eskalaciju i ponovo uspostavila vladavinu međunarodnog prava“. Druga zalivska država, Katar, nazvao je Izrael isključivo odgovornim za eskalaciju i pozvao na uzdržanost. Ministarstvo spoljnih poslova Katara pozvalo je međunarodnu zajednicu da spreči Izrael da iskoristi takve napade kao izgovor za pokretanje nesrazmernog rata protiv palestinskih civila u Gazi.

Podrška Hamasu

Vojni savetnik iranskog vrhovnog vođe ajatolaha Alija Hamneija pozdravio je u subotu “hrabru” ofanzivu Hamasa na Izrael.

– Podržavamo ovu hrabru operaciju ‘al-Aksa potop’ i sigurni smo da je podržava i front otpora – rekao je general Jahja Rahim-Savahi iz elitne vojne formacije Revolucionarne garde.

Proiranski šiitski pokret Hezbolah iz Libana, koji ima snažno naoružano krilo, pohvalio je i čestitao Hamasu.

– Hezbolah čestita palestinskom narodu i njegovim saveznicima Brigadama Al Kasam i Hamasu na ovoj herojskoj i pobedničkoj operaciji velikih razmera – navodi se u saopštenju.

Osim toga, Hezbolah navodi da „komanda islamskog otpora u Libanu (…) održava direktan kontakt sa komandom palestinskog otpora u zemlji i inostranstvu i stalno procenjuje događaje i tok operacija”.

„Osovina otpora“ je termin koji se koristi za označavanje palestinskih, libanskih, sirijskih i drugih pokreta koji su bliski Iranu i protivnici su Izraelu.

– To je takođe poruka arapskom i muslimanskom svetu (…) posebno onima koji teže normalizaciji odnosa sa Izraelom – rekao je Hezbolah.

Ujedinjeni Arapski Emirati (UAE) i Bahrein potpisali su Abrahamov sporazum sa Izraelom o normalizaciji odnosa uz posredovanje bivšeg predsednika SAD Donalda Trampa.

Ministarstvo spoljnih poslova Ujedinjenih Arapskih Emirata pozvalo je na „maksimalnu uzdržanost i hitan prekid vatre kako bi se izbegle ozbiljne posledice”. Maroko i Sudan su takođe prekinuli neprijateljstva sa Izraelom, a Saudijska Arabija pregovara sa Izraelom da započne proces normalizacije odnosa.

Sameh Šukri, egipatski ministar spoljnih poslova, koji ima diplomatske odnose sa Izraelom, razgovarao je sa šefom evropske diplomatije Žozepom Borelom o “ozbiljnoj eskalaciji na palestinsko-izraelskom nivou”, rekao je u subotu portparol ministarstva. Kurir.rs/Indeks