PAKAO NA ZEMLJI: Izrael raspoređuje desetine hiljada vojnika, kreće surova odmazda! NAGLO PORASTAO BRO MRTVIH

Region

PAKAO NA ZEMLJI: Izrael raspoređuje desetine hiljada vojnika, kreće surova odmazda! NAGLO PORASTAO BRO MRTVIH

Misija izraelska vojska je evakuirati za 24 sata sve stanovnike izraelskih zona oko Pojasa Gaze gdje se “vode herojske bitke za oslobođenje talaca”, rekao je u nedjelju vojni zvaničnik, a premijer je najavio da je to prva faza bitke koja će biti duga.

“Naša misija za iduća 24 sata je evakuirati sve stanovnike s oboda Gaze“, rekao je general Daniel Hagari na konferenciji za novinare dan pošto je palestinski Hamas počeo ofenzivu na Izrael, prenosi Slobodna Bosna.

“Deseci hiljada boraca” raspoređeni su u toj zoni i mi “osvojit ćemo te sektore jedan po jedan sve dok ne ubijemo sve teroriste prisutne u Izraelu”, poručio je Hagari.

Potvrđeno je da je najmanje 370 Palestinaca umrlo u Pojasu Gaze, dok je još 2200 ozlijeđeno, priopćilo je Ministarstvo zdravstva.

Izrael je rekao da je izveo više od 400 napada na Pojas Gaze, inzistirajući da je gađao infrastrukturu Hamasa, a premijer Benjamin Netanyahu upozorio je građane u Pojasu da napuste regiju jer će njegove trupe pretvoriti militantna područja u ruševine.

Broj mrtvih u napadima Hamasa na Izrael premašio je 600 ljudi, javlja u nedjelju Times of Israel te dodaje da je ranjeno njih više od dvije tisuće, a deseci su oteti. Više od 400 pripadnika Hamasa je ubijeno, dodaje Times of Israel, prenosi INdex.hr.

Taj list navodi i priopćenje iz ureda premijera Benjamina Netanyahua u kojem se kaže da je izraelski sigurnosni kabinet izglasao kasno u subotu da premijer Benjamin Netanyahu može poduzeti “značajne vojne aktivnosti”. Odluka sigurnosnog kabineta, koja odražava Netanyahuovu raniju izjavu od subote, omogućit će mu veće vojne operacije u Pojasu Gaze.

Netanyahu je već u subotu rekao da je zemlja u ratu, nakon što su se teroristi Hamasa infiltrirali u južni Izrael. “Ovo nije jednostavna operacija ili spirala nasilja, ovo je rat (…) i mi ćemo ga dobiti”, izjavio je Netanyahu u subotu.

No odluka sigurnosnog kabineta daje toj izjavi pravni status.

Hamas je ofenzivu počeo u subotu u zoru salvama raketa na Izrael, čime je pokrivao svoje borce koji su se preko rupa u zidu između Gaze i Izraela ubacivali na teritorij Izraela, napadajući vojne i civilne položaje usred gradova, na što su izraelske snage odgovorile bombardiranjem brojnih meta u Gazi, uskom području s više od 2 milijuna stanovnika. novi.ba