Glumcu (63) dijagnostikovan RAK GRLA: “Brijao sam se i osjetio OVO NA VRATU, pomislio sam da je infekcija, a onda su mi rekli – imaš kancer”

Showbizz

Glumcu (63) dijagnostikovan RAK GRLA: “Brijao sam se i osjetio OVO NA VRATU, pomislio sam da je infekcija, a onda su mi rekli – imaš kancer”

Majkl Stil je u junu dok se brijao, napipao grudvicu na vratu. Glumac je primijetio da mu je vrat deblji nego inače ali je nakon što je guglao o tome, pomislio da se radi o infekciji (pretraživanje o bolesti nikada nije zamjena za ljekarski pregled).

Njegov vrat je postao sve deblji i deblji pa je otišao na pregled, rekao je da se sve promijenilo kada je radiolog pomenuo biopsiju. To ga je asociralo na rak iako naravno rezultati nisu uvijek loši. Doktor mu je preko telefona rekao da prognoze nisu dobre odnosno da se najvjerovatnije radi o kancerogenom oboljenju.

Desila se nažalost zatim neprijatna greška, iz bolnice su ga putem imejla obavijestili da su izgubili rezultate biopsije, ali da će morati da dođe na još jednu analizu kako bi se ustanovilo u kojoj fazi je kancer. Ipak, one ne krivi osoblje NHS, koje je slabo plaćeno, kako je naveo, ali je naglasio da je bilo veoma neprijatno saznati da imaš rak i da su izgubili rezultate o tome.

Izuzetno mu je bilo teško kada je morao ćerki, sinu, partneru, pijateljima, agentu da kaže da ima kancer. Na preglede je odlazio sa sinom Eliotom kojem je rekao da se osjeća kao fudbalski tim koji nije dobio ijednu utakmicu, pa bi volio da makar jednom pobijedi. Kada mu je ljekar rekao da se rak nije proširio na pluća, sin koji je takođe komičar, poručio mu je: “Eto, pobijedio si”.

Glumcu je rak dijagnostikovan na dva mjesta, nada se da će terapija donijeti rezultate i najavljuje da će se vratiti na scenu za šest mjeseci, piše Daily mail.

Postoji više oblika raka grla, a simtomi su:

-kašalj
-promjene u glasu, odnosno promuklost ili nerazgovjetan govor
-poteškoće pri gutanju
-bol u uhu
-kvrga ili ranica koja ne zacjeljuje
-upala grla
-gubitak težine.

Među najčešćim uzročnicima kancera grla ubrajaju se:

-upotreba duhana
-prekomjerna upotreba alkohola
-virusne infekcije, uključujući humani papiloma virus (HPV) i Epstein-Barr virus
-nezdrava ishrana, bez voća i povrća
-gastroezofagealna refluksna bolest (GERB)
-izloženost određenim toksičnim supstancama na poslu.

Kao mjere prevencije izdvajaju se:

– prestanak pušenja

– umjerenost u konzumiranju al*ohola

– zdrava ishrana

– zaštita od HPV virusa. novi.ba