KAKO SE MUŠKATLE PRIPREMAJU ZA ‘ZIMSKI SAN’: Uz ove trikove cvijetne ljepotice će bujati i naredne godine

Zanimljivosti

KAKO SE MUŠKATLE PRIPREMAJU ZA ‘ZIMSKI SAN’: Uz ove trikove cvijetne ljepotice će bujati i naredne godine

Muškatle su čest izbor ljubitelja cvijeća, kako zbog njihovog gustog i lijepog cvijeta, tako i zbog toga što su prilično izdržljive, pa odolijevaju i hladnijim danima i krase terase i balkone i po oktobarskom “zubatom suncu”.

Međutim, nemojte da vas to zavara i da pustite svoje ljepotice da nespremne sačekaju zimu. One cvijetaju na temeperaturi većoj od 15 i manjoj od 30 stepeni, a ma kako da oktobarski dani djeluju prijatno i sunčano, noći su već hladne i trebalo bi polako da ih spremite za „zimski san“.

Ako to uradite pravilno, sljedeću godinu dočekaće spremne i vi ćete moći opet da uživate u njihovom raskošnom i bujnom cvijetu.

Pravi je trenutak da uklonite sve cvjetove i to ne samo uvele, već i svježe

To je biljci potrebno da bi štedjela energiju poslije ljetnjeg cvijetanja. Listovi će uglavnom otpasti tokom zime, ali je najbolje da ih otklonite ručno, kidanjem – nemojte čekati da sami otpadnu. Botaničari ne preporučuju da ih siječete, jer će u tom slučaju ostati samo tanke grane.

Prije prvih mrazeva važno je da muškatle potpuno skratite, tako da im visina bude do 20 centimetara, kao i da ih potpuno očistite ukoliko ima listova. To je idealno vrijeme da muškatle smjestite u prostoriju u kojoj ćete ih čuvati preko zime, a u kojoj bi temperatura trebalo da bude od osam do 10 stepeni. Ljubitelji cvijeća uvijek strahuju da bi njihove mezimice mogle da propadnu tokom zime. Da biste ih od toga zaštitili, potrebno je da ih smjestite u prostoriju koja nije potpuno mračna i koja ujedno nije previše topla.

Prihranjivanje i zalivanje tokom zime

Muškatle zimi zalijevajte samo povremeno, što znači da joj je dovoljno da ih vodom „počastite“ jednom u dvije nedjelje ili čak jednom u mjesec dana. Ovo cvijeće ne bi trebalo prihranjivati do marta, jer mu je potrebno mirovanje i da prespava zimu.

Sačekajte proljeće, a onda ponovo orežite muškatle, pa ih poslije dvije-tri sedmice presadite u novu, svježu zemlju i polako povećavajte količinu vode kojom ih zalivate. Tada tek počnite i sa prihranom, a vaše ljepotice vam ovako pravilnu negu uzvratiti bujnim i raskošnim cvjetovima u kojima ćete moći da uživate i sljedeće godine sve do oktobra, piše Telegraf. novi.ba