Korištenje Facebooka mjesečno će se plaćati 26 KM, a TikToka 9,30?

Region

Korištenje Facebooka mjesečno će se plaćati 26 KM, a TikToka 9,30?

Prema pisanjima Meta, kompanija koja upravlja Facebookom i Instagramom, razmatra opciju naplaćivanja mjesečne pretplate za pristup svojim platformama.

Prema informacijama Reutersa, pretplata bi iznosila oko 20 maraka mjesečno za verziju Facebooka ili Instagrama na računalima, uz dodatnih 12 maraka za svaki povezani račun. Kako se spekulira, korisnici mobilnih uređaja trebali bi platiti više za korištenje društvenih mreža, s obzirom na dodatne provizije za Apple i Google trgovine aplikacijama.

Prema izvještaju portala Zimo, pretplata za Facebook na mobilnim uređajima iznosila bi 26 maraka, dok bi za TikTok pretplatu iznosila oko 9,30 maraka.

Korisnici koji ne žele pretplatu i dalje će moći koristiti svoje profile, ali neće imati pristup svim funkcijama koje pretplatnici imaju. Reuters sugerira da bi pretplatnici imali pristup Facebooku i Instagramu bez oglasa.

Ove najave nisu prošle neprimijećeno, a dio korisnika već je primio obavijesti o potencijalnim pretplatama. Korisnici su izrazili zabrinutost oko ovih promjena, jer bi mjesečne pretplate mogle značajno utjecati na njihove kućne proračune.

Iz Meta tvrde da planiraju ovu opciju predstaviti korisnicima u Europi tokom idućih mjeseci. Dok se još uvijek ne zna kako će korisnici reagirati na ovu promjenu, istraživanje o medijskim navikama odraslih u Bosni i Hercegovini pokazuje da društvene mreže, poput Facebooka i Instagrama, igraju ključnu ulogu u životima građana.

Prema ovom istraživanju, oko 80 posto stanovnika BiH koristi barem jednu društvenu mrežu i dnevno na njima provodi oko sat i po.

Ove promjene na Facebooku i Instagramu predstavljaju potencijalni izazov za korisnike u Bosni i Hercegovini i širom Europe. Dok se Meta trudi pronaći nove načine monetizacije svojih platformi, korisnici će morati razmisliti o tome kako će ove promjene utjecati na njihove online navike i budžete. titox.net