(VIDEO) Bosanac morao spavati sa babom da bi ostao u Njemačkoj (VIDEO)

Ispovijesti

Bosanac morao spavati sa babom da bi ostao u Njemačkoj (VIDEO)

U želji za boljim, dostojanstvenim životom mnogo je onih koji se odlučuju da svoj život započnu u nekoj razvijenijoj zemlji. Put odlaska zna biti jako trnovit, ipak, od nas samih zavisi hoćemo li prepreke na tom putu prihvatiti sa osmjehom na licu ili ne.

U bijedi sam odrastao, otac je bio sam, nas je bilo četvoro djece, u školi su druga deca na velikom odmoru jela sendviče, a ja sam gledao. Bio sam željan svega – riječi su Vlade Ivanovića (53) iz Tuzle, koji je prije punih trideset godina odlučio da svoj život iznova započne u Njemačkoj uz pomoć jedne starije žene iz Mostara, koja mu je pomoć, kako navodi, skupo naplatila.

Naime, Vlada je 1993. ostavio svoj policijski posao u Puli i otišao u Njemačku. Kako uglavnom biva, tada se morao oženiti Njemicom zbog papira. Ostavivši svoju pravu ženu, Vlado je morao sa novom preći puno prepreka, a prva među njima bila je želja Njemice da pored plaćenih papira napravi i svadbu koja ga je skupo koštala.

U braku koji je trajao pet godina Vlado je tadašnju ženu uspio odvesti u Bosnu, na njen zahtev.

 

– Ona je zahtjevala da je vodim, ja se mislim gdje da te vodim, sramota me, ja tamo bez malo kuću od blata imam, ali ne. Ona je bila uporna u želji da posjeti Bosnu. Sjećam se, mi došli, bilo je ljeto, avgust, ja uzeo tuš u dvorištu da se okupam, u kupaćim gaćama, to je tada bilo normalno, završim to i odem dalje da pokosim travu. Kad čujem moju jadnu majku kako viče “Vlado Vlado, šta si ovo doveo”, ja bacih kosu, rekoh šta bi, kad vidim ona se kupa gola na sred dvorišta. Joj komšije poskakale, imale su šta vidjeti. Što je najgore odvedem ja nju na plažu neku u blizini, ona se opet skine gola – objašnjava Vlado duhovitu priču sa Njemicom.

Međutim iako nije planirao da sa njom ostane dugo, u tom braku nastao je problem kada se u njihov brak uplela žena iz Mostara koja mu je i pomogla da se spoji sa tom Njemicom. Objašnjava da je iznenada od njega zahtjevala da imaju nešto više od prijateljstva.

Ako nemam sa njom odnose, ona će meni prekinuti brak sa Švabicom, i ja sam tako morao sa njom imati nešto više, da bih ostao u Njemačkoj. Ja donio flašu pića, nisam znao da ona pije, kad ona to popila za sat vremena… – priča on za Jutjub kanal Auslenderi. titox.net