OVO SU NAJPOSEĆENIJI KONCERTI SVIH VREMENA U STAROJ JUGI: Oni su okupili 220.000 duša, ispred su i MADONE, “KVINA”, “U2″…

Showbizz

OVO SU NAJPOSEĆENIJI KONCERTI SVIH VREMENA U STAROJ JUGI: Oni su okupili 220.000 duša, ispred su i MADONE, “KVINA”, “U2″…

Prethodnih sedmica glavna tema medija je turneja pevačice Aleksandre Prijović pod nazivom “Od istoka do zapada”, koju je mlada pevačica započela sa tri uzastupna koncerta u beogradskoj Štark areni, nakon čega je rasprodala dve sarajevske Zetre, četiri Arene Zagreb i zakazala petu Arenu u hrvatskoj prestonici.

Veliko interesovanje publike u Srbiji i susednim zemljama za nastupe Aleksandre Prijović izazvalo je različite reakcije javnosti, te su jedni podržali mladu folk pevačicu, dok su drugi bili iznenađeni brzinom kojom je rasprodala najveće arene na Balkanu, kao i odzivom publike.

Kako se navodi, Aleksandra Prijović je na održanim koncertima u Beogradu okupila 50.000 ljudi, a nešto više obožavalaca njene muzike slušaće nastupe folk zvezde u hrvatskoj prestonici.I dok mnogi pričaju o uspehu popularne pevačice, ovo su rekordi kada su u pitanju koncerti na našim prostorima, napunjene Arene i broj posetilaca.

Dino Merlin rasprodao je četiri beogradske Štark arene gde će nastupati za svoju publiku u toku novembra meseca. Jedan od najpopularnijih pevača i autora na prostoru bivše Jugoslavije izvodiće numere uz koje su brojne generacije odrastale.

Zdravko Čolić ubedljivi je rekorder po broju napunjenih Arena, pa je 2019. godine čak šest puna nastupao za svoju publiku u najvećem objektu srpske prestonice i regiona. Jedna od najvećih balkanskih zvezda, kao u danima najeveće popularnosti, sa mnogo energije i emocija pevao je za svoje obožavatelje svih generacija vanvremenske hitove koje je stvarao u karijeru dugoj nekoliko decenija.

I dok rekord u Evropi drži italijanski pevač Vasko Rosi sa neverovatnih 225.000 posetilaca na koncertu održanom u Modeni 2017. godine, na zavidnom drugom mestu je jugoslovenski rok sastav „Bijelo dugme“ sa 220.000 prisutnih na koncertu na Hipodromu 2005. godine, čime je ova grupa ispisala istoriju jugoslovenskog roka i pokazala da njihova muzika odoleva promenama trendova na muzičkoj sceni.

Narednih šest pozicija zauzimaju japanski bend „Glej“, britanski pevač Pol Mekartni, slavna pevačica Tina Tarner, američki pevač Frenk Sinatra, italijanski kantautor Lučano Ligabu i Amerikanac Brus Springstin koji su na svojim koncertima okupili između 200.000 do 160.000 ljudi.

Nakon ovih svetskih zvezda, nalazi se srpska pevačica Svetlana Ceca Ražnatović sa 150.000 posetilaca na koncertu na Ušću 2013. godine i sa najviše prodatih karata.

Na daljoj listi najposećenijih koncerata nalaze se irski rok bend „U2“, koji je okupio takođe 150.000 obožavalaca, a za njima američki rok bend „Kiss“ – 137.000, britanski rok sastav „Queen“ – 131.000, kraljica popa Madona – 130.000, britanski rok bend „The Rolling Stones“ – 126.000 i kralj popa Majkl Džekson -125.000.

Ono što je posebno zanimljivo, pojedini srpski izvođači našli su se na listi iznad nekih od najvećih imena svetske muzičke scene, pa su na svojim koncertima okupili veći proj posetilaca.

Kada je u pitanju muzička scena na prostoru bivše Jugoslavije, još dva koncerta ostala su zabeležena kao značajni istorijski momenti – koncert „Bijelog dugmeta“ kod Hajdučke česme, koji je izazvao neverovatno interesovanje javnosti, te je često u medijima nazivan kao „jugoslovenski Vudstok“, održan 28. avgusta 1977. na Topčideru, kao i nastup „Prljavog kazališta“ na tadašnjem Trgu Republike u Zagrebu, 17. oktobra 1989. godine, kada se na ovom mestu okupilo više od 150.000 ljudi, a ovaj nastup upamćen je i po specifičnoj atmosferi u kojoj je održan, te mnogi kažu da je označio početak kraja Jugoslavije. kurir.rs/nova.rs