SAD izdao upozorenje za sve građane u inozemstvu. “BLISKOM ISTOKU PRIJETI KATASTROFA”

Region

SAD izdao upozorenje za sve građane u inozemstvu. “BLISKOM ISTOKU PRIJETI KATASTROFA”

Šest ljudi poginulo je u sukobima s izraelskim trupama na Zapadnoj obali, objavilo je palestinsko ministarstvo zdravstva. Izraelske snage ušle su ranije u izbjeglički kamp Nur Shams u gradu Tulkarmu i traju borbe između njih i palestinskih boraca, javlja Reuters pozivajući se na svjedoke.

Izraelska vojska priopćila je ranije da je uhitila više od 80 osumnjičenika, uključujući “63 operativca Hamasa”, u noćnim racijama na Zapadnoj obali. Rečeno je da je uhićeno pet osumnjičenih u Nur Shamsu i dodano da sigurnosne snage “nastavljaju djelovati u kampu kako bi osujetile terorističke aktivnosti”.

Zapadna obala pod izraelskom okupacijom odvojena je od Pojasa Gaze. Njegovim dijelovima upravljaju Palestinske vlasti, dok Gazom upravlja Hamas.

Egipatski predsjednik Abdel Fattah al-Sisi i jordanski kralj Abdullah osudili su ono što su nazvali “kolektivnim kažnjavanjem” Palestinaca u Gazi nakon sastanka u Kairu na kojem su razgovarali o ratu. U priopćenju koje je objavio Jordan također se upozorava da borbe prijete gurnuti cijelu regiju u katastrofu.

Sisi i kralj Adbullah trebali su ovog tjedna u Jordanu razgovarati s američkim predsjednikom Joeom Bidenom i palestinskim predsjednikom Mahmoudom Abbasom, ali je Jordan otkazao sastanak nakon eksplozije u arapskoj bolnici Al-Ahli u Gazi u utorak. Egipat i Jordan bili su prve arapske države koje su normalizirale odnose s Izraelom i odigrale su značajnu posredničku ulogu u prethodnim sukobima.

Američki State Department upravo je izdao upozorenje sigurnosnog opreza na svjetskoj razini za sve svoje građane u inozemstvu, navodeći mogućnost napada.

“Zbog povećanih napetosti na različitim lokacijama diljem svijeta, potencijala za terorističke napade, demonstracije ili nasilne radnje protiv američkih građana i interesa, State Department savjetuje građanima SAD-a u inozemstvu da budu oprezniji”, stoji u priopćenju.

To znači da građani SAD-a trebaju ostati oprezni na turističkim mjestima i prijaviti se za primanje informacija i upozorenja. novi.ba