Zaboravite na NAPORAN SUHI KAŠALJ, isprobajte neki od ova 3 DOMAĆA RECEPTA: Provjereno RADE!

Zdravlje

Zaboravite na NAPORAN SUHI KAŠALJ, isprobajte neki od ova 3 DOMAĆA RECEPTA: Provjereno RADE!

Sezona virusa uveliko vlada. Svi se žale na one dobro poznate simptome kao što su temperatura, malaksalost i naravno bol u grlu i kašalj. I dok je svakako najbolje rješenje posjetiti ljekara, ipak nije na odmet ni pomoći sebi onim dobrim, starim proverenim receptima. A ako vas već duže vrijeme muči naporan suhi kašalj, imamo tri najefikasnija recepta koji će ga odnijeti kao od šale.

Ova tri recepta za suhi kašalj su toliko jednostavna, a provjereno dobra. Sigurni smo da većinu sastojaka već imate kod kuće, a evo kako se prave:

Čaj od korijena sladića

Korijen sladića je i ekspektorans i demulcent, istovremeno smiruje vaše disajne puteve dok opušta i proređuje sluz, ublažavajući zagušenja. Takođe može ublažiti svaku upalu koja može iritirati grlo.

Njegov glavni sastojak glicirizin, odgovoran je za većinu njegovih efekata. 30-50 puta slađi od saharoze, inhibira enzim 11beta-hidroksisteroid dehidrogenazu. Ovaj enzim reguliše pristup glukokortikoida steroidnim receptorima, na kraju usporava pretvaranje kortizola u kortizon, navodi prirodnodobro. Ovo povećava efekat kortizola i smanjuje upalu. Ako ste na steroidima ili imate problema sa bubrezima, najbolje je da se klonite korijena sladića.

Potrebno je:

-2 kašike suhog koriijena sladića

-2 dl vode

Način pripreme i korišćenja:

Zagrijte vodu i stavite korijen sladića u šolju. Poklopite i ostavite da odstoji 10-15 minuta. Popijte ovaj pripravak do 2 puta dnevno.

Biber i med

Crni biber je najprodavaniji začin na svijetu, ali većina njegove upotrebe ograničena je na svijet kulinarstva. Ono što ljudi ne znaju je da može biti odličan lijek za kašalj koji je praćen sa puno zapušenosti i sluzi.

Ako ste se slučajno naginjali previše blizu crnog bibera dok se melje, znate da vas može naterati na kašalj ili stvoriti golickanje u nosu. Ovo možda nije zabavno, ali pomaže da izbacite sve gadne stvari koje vam pune pluća. Med dodaje svoja antibakterijska svojstva i biberu smanjuje iritantnost. Možete napraviti sirup od crnog bibera sa medom ili čajem. Ako je moguće, koristite svježe mljeveni crni biber.

Potrebno je:

-1 kašičica mljevenog crnog bibera

-1 kašika meda

-2 dl vode (ili čaja)

Način pripreme i korišćenja:

Biber i med stavite u šolju, a zatim prelijte ključalom vodom. Miješajte dok se sve dobro ne sjedini. Potrebno je da odstoji 10 minuta, zatim još jednom promešajte i popijte. Ponovite 1-2 puta dnevno po potrebi, da biste smekšali sluz.

Sirup od nane i đumbira

Đumbir deluje kao ekspektorans, pomaže u otpuštanju i izbacivanju sluzi iz pluća. Može zaustaviti neprijatno golicanje u zadnjem dijelu grla koje izaziva suhi kašalj. Nana će takođe pomoći pri ublažavanju iritantnog golicanja i kašlja. Od ovih sastojaka se može napraviti ljekoviti sirup.

Potrebno je:

-3 kašike sjeckanog đumbira

-1 kašika suhe nane

-4 šolje vode

-1 šolja meda

Način pripreme i korišćenja:

Isjeckajte đumbir i dodajte ga zajedno sa nanom u vodu. Pustite da proključa, potom smanjite toplotu i potrebno je da se kuva dok se tečnost ne prepolovi, a nakon toga procedite. Ostavite da se malo ohladi, a onda umiješajte med dok se potpuno ne rastvori. Sipajte u teglu i uzimajte po 1 kašiku svakih nekoliko sati kako biste ublažili kašalj. Čuvati u frižideru do 3 nedelje. novi.ba