OTKRIVENO KO SNABDIJEVA HAMAS: Svi tragovi o porijeklu MOĆNOG ORUŽJA ukazuju samo na jednu zemlju

Region

OTKRIVENO KO SNABDIJEVA HAMAS: Svi tragovi o porijeklu MOĆNOG ORUŽJA ukazuju samo na jednu zemlju

Spekuliše se da su pripadnci Hamasa za probijanje izraelske odbrane koristili oružje iz Sjeverne Koreje. Hamasovci navodno su koristili sjevernokorejsko oružje tokom napada na Izrael 7. oktobra. To navode južnokorejski zvaničnici i dva sjevernokorejska stručnjaka za oružje koji su analizirali video-snimke napada i oružja koje je zaplijenio Izrael, a prenose agencije.

Pjongjang poriče da je snabdijevao oružjem militante, ali sagovornici agencija ukazuju da je Hamas koristio raketne bacače granata F-7 (analogno sovjetskom RPG-7) protiv oklopnih vozila. Također su istakli da Hamasovi propagandni video snimci i fotografije prikazuju sjevernokorejski protivtenkovski raketni sistem Bulsae i jurišnu pušku Tip 58 koja je kopija jurišne puške Кalašnjikov.

Zajednički generalštab Južne Кoreje je na brifingu posebno naglasio upotrebu sjevernokorejskih bacača granata. Severnokorejska novinska agencija КCNA, međutim, takve informacije naziva “neosnovanom i lažnom glasinom” koju su organizovale Sjedinjene Američke Države.

Tajlandske vlasti zaplijenile su u decembru 2009. godine 35 tona oružja u sjevernokorejskom teretnom avionu koji se tehnički zaustavljao na aerodromu u Bangkoku. Tajlandski zvaničnici su tada rekli da je oružje bilo namijenjeno Iranu. Sjedinjene Američke Države su 2012. godine saopštile da je presretnuti teret bio namijenjen Hamasu.

Zapadne vlade također sumnjaju da Sjeverna Кoreja isporučuje municiju Rusiji kojoj je potrebno oružje za rat u Ukrajini. Bijela kuća je prošle nedjelje saopštila da je Sjeverna Кoreja isporučila Rusiji više od 1.000 kontejnera vojne opreme i municije. novi.ba