RIJETKI ĆE POGODITI: Evo čemu služi ladica ispod rerne, bićete iznenađeni

Zanimljivosti

RIJETKI ĆE POGODITI: Evo čemu služi ladica ispod rerne, bićete iznenađeni

Umnogim kuhinjama šporet i rerna se nalaze zajedno u jednom ključnom uređaju. Dok je funkcija šporeta i rerne prilično samorazumljiva, možda vas zbunjuje jedan dio ovog uređaja: ladica ispod rerne.

Za šta služi ladica ispod rerne?

Prije nego odgovorite na ovo pitanje, prvo morate utvrditi o kakvoj vrsti ladice se radi. Postoje dvije vrste ladica ispod rerne: ladicu za održavanje topline i ladicu za pohranu.

Ladica za održavanje topline je upravo onakva kako zvuči – ladica koja održava hranu toplom. Ovisno o modelu rerne, postoje dva različita načina kako provjeriti mogućnosti ladice. Prvo, pronađite upravljačku ploču rerne. Često će postojati zaseban dio dugmeta unutar ploče gdje možete kontrolirati temperaturu u ladici rerne. Ili, možda će biti i dugme koji kontrolira temperaturu.

Ako ne vidite nikakve kontrole tamo, sljedeće mjesto za provjeru je sama ladica. Neke ladice za održavanje topline imaju kontrole temperature unutar ladice, koje su vidljive samo kada je ladica otvorena. Ako imate jednu od ovih opcija, onda vaša rerna ima ladicu za održavanje topline!

Ako vaša rerna ima ladicu za održavanje topline, postoji niz načina kako je možete koristiti. Međutim, ne biste je trebali smatrati dodatnim izvorom za kuhanje. To je zato što je temperatura ladice za održavanje topline ograničena, pa je teško pripremiti hranu da dostigne potrebnu unutarnju temperaturu (i ne želite rizikovati da se razbolite).

Temperature u ladi za održavanje topline će varirati ovisno o modelu rerne, pa se obavezno obratite uputama za upotrebu svoje rerne za specifične detalje.

Neka ladice za održavanje topline također imaju mogućnost zapeći hranu. Preporučujemo da ne koristite zapećnicu za pripremu hrane od početka do kraja zbog problema s temperaturom, ali je možete koristiti da dovršite jelo, na primjer, ako želite dobiti hrskavu koricu na pečenim makaronima sa sirom.

Ladica za održavanje topline savršena je za održavanje jela vrućim dok završavate pripremu ostatka obroka. Možete je koristiti i za dizanje tijesta za kruh, fazu u kojoj tijesto raste dok se ne udvostruči. Bez obzira kako koristili ladicu za održavanje topline, to je koristan prostor u svakoj kuhinji.

Ako nema kontrola temperature, tada vaša rerna ima ladicu za pohranu! Ova ladica za pohranu je savršeno mjesto za čuvanje kuhinjskog pribora poput limova za pečenje, kalupa za muffine ili čak lonaca i tiganja. Šta god odlučite pohraniti u ladici, samo se pobrinite da su prikladni za rernu. Iako izravna toplina neće biti usmjerena prema ovom prostoru, on se i dalje nalazi ispod vaše rerne, pa će nešto topline ostati. Izbjegavajte pohranu stvari poput plastičnih folija, posuda za čuvanje hrane i bilo čega što bi se moglo deformirati tijekom vremena zbog topline. novi.ba