Velike kineske kompanije uklonile naziv Izrael sa svojih karata

Region

Velike kineske kompanije uklonile naziv Izrael sa svojih karata

KORISNICI interneta u Kini izrazili su zbunjenost jer se naziv Izrael više ne pojavljuje na vodećim online digitalnim kartama Baidua i Alibabe, dvije velike multinacionalne kompanije čije se sjedište nalazi u Kini. Wall Street Journal piše kako je ovo još jedan dokaz nejasne pozicije Pekinga u odnosu na sukob koji se trenutno odvija na Bliskom istoku.

Baiduove internetske karte na kineskom jeziku označavaju međunarodno priznate granice Izraela, kao i palestinskih teritorija, plus ključne gradove, ali ne identificiraju jasno ime zemlje. Isto je i s online kartama koje proizvodi Alibabin Amap, gdje su čak i male države poput Luksemburga jasno označene.

Niti jedna kompanija nije odgovorila na upite medija o uklanjanju naziva Izrael. Nije poznato kada je točno došlo do uklanjanja naziva države, iako se čini da su kineski korisnici interneta o tome raspravljali još na početku rata.

Kineska je vlada tijekom godina osuđivala i naplaćivala kazne zbog “neispravnih” karata objavljenih negdje drugdje na internetu, pa tako i na hotelskim web stranicama. Kažnjavale su se one karte koje nisu bile u skladu s teritorijalnim zahtjevima Pekinga, posebice one koje su izostavljale kinesku “liniju od devet točaka” u Južnom kineskom moru.index.hr