Dolazi zima, a u stanu nemamo ni vrata ni prozore: Porodica sa sedmoro dece iz Gadžinog Hana moli za pomoć…

Region

Dolazi zima, a u stanu nemamo ni vrata ni prozore: Porodica sa sedmoro dece iz Gadžinog Hana moli za pomoć…

Bojan i Tomislava Cvetanović Durković sa sedmoro dece Gadžin Han

Više od mesec dana prošlo je od požara u socijalnom stanu u u Gadžinom Hanu u kome su živeli Bojan i Tomislava Cvetanović Durković sa sedmoro dece, ali ova višečlana porodica još ne može da se vrati u taj stan i nalazi se u privremenom smeštaju, u garsonjeri bez struje od samo 28 kvadrata.

Tomislava Cvetanović Durković apelovala je na sve ljude koji mogu da im pomognu oko popravke stana, kako bi se što pre vratili u svoj dom od 50 kvadrata koji im omogućava normalan život.

“Prvenstveno su nam potrebni prozori i vrata. U dnevnoj sobi gde je buknula vatra nemamo ni vrata, ni prozor, morali smo da ih skinemo jer su skroz izgoreli. Potrebna nam je i pomoć oko zamene električnih instalacija. Stare instalacije su i uzrokovale izbijanje požara“, kazala je Cvetanović Durković.

Ona je istakla da im je pomoć hitno potrebna jer sada žive zaista u teškim uslovima.

„Imamo bebu od samo 40 dana, Milija ima četiri godine, Viktor šest, Ilija devet, Anđela 11, Marko 12, a Miljana 15 godina. Mnogo je teško živeti u stanu bez struje i tople vode u bojleru. Ložimo po ceo dan da bi bebi bilo toplo, ali da bi mogli da ugrejemo vodu za kupanje dece. Bez tog šporeta na drva ne znam ni kako bi spremala deci hranu. Ogrev nam je obezbedio naš paroh Dušan Janković. On nam je od novca koji su humani ljudi uplaćivali na crkveni račun kupio šest metara ogrevnog drveta “, rekla je Tomislava.

Dodala je da su beskrajno zahvalni zaposlenima u Osvnoj školi „Vitko i Sveta“ koji su sakupili pomoć i kupili sve što im je neophodno od bele tehnike – zamrzivač, televizor, električni šporet i frižider. Sve te stvari, kazala je, za sada su još u školskim prostorijama jer još ne mogu da budu unete u stan.

„Opština nam je obezbedila veliki kontejner pa smo tu izbacili sve stvari koje su nam izgorele u stanu. Morali smo da poskidamo i laminat u dnevnoj sobi jer je izgoreo. Sve smo izbacili iz stana i očistili, ali bez prozora, vrata i elektroinstalacija ne možemo da okrečimo“, govori majka sedmoro mališana.

Tomislava i njena beba Leonora koja je u momentu izbijanja požara imala samo nedelju dana, spasene su sigurne smrti zahvaljujući hrabrosti njenog bivšeg supruga Miladina Ribaća (61) i komšija Svete Kitanovića i Miloša Milenkovića.

Miladin koji i sam živi u zgradi sa socijalnim stanovima u Gadžinom Hanu, čuo je zapomaganje komšinice i bez razmišljanja je uleteo u stan kako bi spasio Tomislavu i njenu bebu, ali je zbog gustog dima u hodniku počeo da se i sam guši i izgubio je orijentaciju u prostoru. Srećom, u zgradi su se u to vreme zadesili Sveta Kitanović i Miloš Milenković koji su priskočili u pomoć. Miladin je kazao da se Sveta snašao, skoro da je legao na pod jer je tu bilo manje dima i uhvatio ga za nogu.

„To mi je pomoglo da se orijentišem u prostoru, uhvatio sam ga za ruku i izašao iz stana. Sveta i Miloš su razbili ormarić u kome se nalazio protivpožarni aparat i Sveta je krenuo da gasi požar. Uleteo sam u stan i ušao u dečiju sobu u kojoj je bila Tomislava bila sa bebom. Ona je uspela, kada se požar razbuktao, da otvori prozor i sve vreme je stajala pripijena uz prozor dok je bebu držala maltene izvan prozora. Uhvatio sam je za rame i pomogao da izađe iz stana, a bebu je držala čvrsto u naručju. Desetak minuta nakon toga došli su vatrogasci i potpuno ugasili požar“, opisao je Miladin dramatične trenutke u zgradi.

Pomoć koja je porodici iz Gadžinog Han hitno potrebna može se dostaviti uz dogovor sa Tomislavom Cvetanović Durković putem telefona 062 9627812. (Telegraf.rs)