Hoće li Hrvatska zabraniti popularno energetsko piće? Beroš: “Mi se brinemo o zdravlju djece”

Region

Hoće li Hrvatska zabraniti popularno energetsko piće? Beroš: “Mi se brinemo o zdravlju djece”

Ministar zdravstva Vili Beroš zatražio je hitan sastanak zbog energetskog pića Prime. Čini se da će Hrvatska ići u smjeru Slovenije, koja je zabranila kofeinsku verziju energetskog napitka Prime zbog sastojka L-teanina koji nije dopušten u bezalkoholnim pićima.

“Mi se, kao i uvijek, brinemo za zdravlje djece i zbog toga smo Državnom inspektoratu poslali dopis, a moja ideja je bila da zbog ovoga održimo i hitan sastanak danas u 18 sati”, rekao je Beroš za portal DNEVNIK.hr.

Inspektorat će provjeravati sadrži li piće L-teanin, čija bi prisutnost bila u suprotnosti s odredbama Uredbe (EU) 2015/2283 Europskog parlamenta i Vijeća od 25. studenoga 2015. o novoj hrani. U tom će slučaju, potvrdio je ministar, energetsko piće biti povučeno s tržišta.

Sanitarna inspekcija provodi inspekcijske nadzore vezano uz energetska pića s nedozvoljenim sastojkom L-teanin, izvijestio je u utorak Državni inspektorat (DIRH), najavivši da će donijeti mjeru zabrane stavljanja na tržište i narediti povlačenje takvog proizvoda ako ga zateknu na tržištu.

“Sanitarna inspekcija provodi inspekcijske nadzore vezano uz energetska pića s nedozvoljenim sastojkom L-teanin čija je upotreba u bezalkoholnim pićima u suprotnosti s Uredbom Europskog parlamenta”, stoji u priopćenju DIRH-a u kojem ne navode ime proizvoda.

Prime je brend energetskih pića koji su u siječnju prošle godine pokrenuli poznati youtuberi Logan Paul i Olajide “KSI” Olatunji. Napici sadrže razne sastojke koji, tvrde, poboljšavaju hidrataciju, performanse i energiju, ali neki od njih sadrže i visoke dozu kofeina, što za djecu u razvoju može biti opasno.

Maksimalna preporučena doza za odrasle je 400 mg kofeina na dan, što je jednako oko četiri šalice kave, odnosno sedam žličica instant-kave ili dva napitka Primea. S druge strane, američka organizacija American Academy of Child & Adolescent Psychiatry ističe da bi djeca mlađa od 12 godina trebala u potpunosti izbjegavati kofein, dok adolescenti ne bi trebali konzumirati više od 100 mg kofeina dnevno.

Međutim, napici su u posljednje vrijeme postali popularni upravo među djecom, od kojih mnoga na YouTubeu prate Paulsa ili Olatunjija, a dvojac je potpisao i marketinške ugovore s Barcelonom i UFC-om.

Slovenija i Hrvatska nisu među prvim državama koje žele ispitati štetnost Primea. Nedavno je američki senator Chuck Schumer od Uprave za hranu i lijekove (FDA) zatražio da istraži energetski napitak, a on je već zabranjen u brojnim školama diljem SAD-a, Velike Britanije i Australije. dnenvik.hr