Detalji Tragedije U Turskoj: Eleni Je Sin (5) Preminuo Nakon Vađenja Zuba, A Sada Je Otkrila Njegove Poslednje Reči – „Mama, Umirem“

Region

Detalji Tragedije U Turskoj: Eleni Je Sin (5) Preminuo Nakon Vađenja Zuba, A Sada Je Otkrila Njegove Poslednje Reči – „Mama, Umirem“

Elena Sonmez, majka malog Denisa (5) koji je preminuo nakon intervencije vađenja zuba u jednoj ordinaciji u Turskoj, ispričala je kako su izgledali poslednji sati života njenog sina, kao i šta se sve dogodilo kobnog dana kod zubara. Dečaka su otac i majka su Denisa odveli u jednu stomatološku kliniku u Bursi jer se mališan žalio na bol. Navodno su otkrili da ima više karijesa, nakon čega su zakazali plombiranje i vađenje jednog zuba 10. novembra.

Dete je, prema navodima majke, uvedeno u opštu anesteziju, tokom koje mu je jedan zub izvađen, a četiri su plombirana. Nedugo nakon buđenja, Denis se požalio da mu je loše. Elena kaže da je obilno krvario iz usta, da mu je skočila temperatura i da je drhtao.

Doktor im je rekao da je to zbog anestezije, prepisao im je lekove i poslao ih kući. Iste večeri završili su u Dečijoj bolnici jer se Denisu stanje naglo pogoršalo. Umro je četiri dana kasnije usled otkazivanja organa, a njegovo telo odneto je na obdukciju, prenosi Telegraf.rs.

Tokom istrage iz Pokrajinske uprave za zdravstvo saopšteno je da je Denis pre operacije podvrgnut sedativima. Dakle, dete je tokom operacije bilo u polusnu. Porodica, s druge strane, tvrdi da je Denis dobio opštu anesteziju, ali da prethodno nisu rađeni testovi.

Ponovo, prema tvrdnji porodice, crevo u grlu deteta tokom operacije probilo je adenoid i krvarenje koje je usledilo ispunilo je pluća malog Denisa. Porodica je tvrdila da su anesteziolog i medicinska sestra napustili kliniku ne čekajući da vide kako teče oporavak od anestezije.

Roditelji navode da je Denis počeo da povraća nedugo nakon što su stigli kući, te da su ga odmah odveli u bolnicu, gde je i operisan zbog krvarenja. Nakon toga smešten je na Odeljenje intenzivne nege, gde je na kraju i intubiran usled pogoršanja stanja. Na kraju je dečaku stalo srce. Porodica navodi da je reanimiran sat vremena, ali da mu nije bilo spasa.

Elena i njen suprug Ajdin otišli su u policiju i dali izjavu o svemu što se dogodilo. Tom prilikom je Ajdin rekao i da su intervenciju zakazali 3. novembra, kada su Denis odveli na kliniku zbog zubobolje.

„Žalio se na bol, odveli smo ga. Snimili su mu zubić i rekli su da mora plomba na četiri zuba, a jedan da se vadi. Zakazali su intervenciju za 10. novembar u 12 časova. Anesteziolozi su stigli oko 12.40. U čekaonici su mu dali neku injekciju u debelo meso i rekli mi da mogu malo da ga odvedem u ordinaciju. Na rukama sam ga odneo do stolice, a anesteziolog je otišao posle pet minuta, govoreći mi da ne brinem, da je to redovna procedura“, ispričao je Denisov otac.

Ajdin kaže da je anesteziolog rekao da će biti na klinici.

„Ja sam morao da odem sa klinike zbog nekog posla, ali je supruga ostala i rekla mi je posle da je anesteziolog otišao odmah posle mene i da se nije vratio. Kada je operacija bila gotova zubar i asistent anesteziologa su izašli iz ordinacije. Tada sam se ja već vratio i čekali smo u sobi sa sestrom da se Denis probudi. Trebalo je oko sat vremena. Denis je bio sav grogi i drhtao je. Rekao sam sestri zabrinuto da pozove doktora“, prisetio se otac.

„Rekao je Eleni: ‘Mama, umirem’. Sestra je otišla do lekara i rekla mu da nam sin drhti, na šta su rekli da je to normalno od anestezije. Posle 15 minuta skočila mu je temperatura“, rekao je otac.

Ono što je usledilo bilo je dramatično. Kako pričaju Elena i Ajdin, mališan je neprekidno govorio da umire.

„Mamice, umirem, mamice. Skinite mi odeću“, govorio je dečak, nakon čega je Elena počela da paniči.

Ajdin je tad, kako tvrdi, zgrabio dete i odneo ga dole.

„Spustio je majci glavu na rame, a ovaj je rekao tek onako, ima temperaturu… doktor se više nije ni pojavio. Rekli su nam da mu damo antipiretik, da mogu da nam prepišu neki antibiotik. Pozvali su nam taksi i rekli nam da ga vodimo kući“, tvrde roditelji.

Ajdin kaže i da su na klinici dečaku davali vodu, koju nije mogao da proguta, da je bio sav zbunjen.

„Da je anesteziolog ostao, da ga je pregledao, znao bi da nešto nije kako treba, uveren sam u to“, kaže otac.

Situacija se naglo pogoršala nekih 20 minuta nakon što su se vratili kući.

„Ja sam ih ostavio i otišao do njegove školice, da vidim i preuzmem šta ima za domaći. Supruga ga je stavila u krevet, a on je ležao i tresao se“, priseća se Ajdin.

Čim je stigao kući odveli su ga u bolnicu. Kažu da mu je saturacija bila jedva 50.

„Teško je disao, odmah su ga intubirali. Rekli su da je krvario iz grla i zuba. Odmah su ga operisali… Sve je trajalo tako dugo… Čekali smo da se probudi, da mu bude bolje… Ali on je preminuo… Naš svet je sada mračan“, ispričao je otac koji je izgubio sina jedinca.

On tvrdi da su mu lekari rekli da je Denis preminuo usled otkazivanja organa.

„Doktori su sve pokušali, Bog ih blagoslovio… Tog poslednjeg dana, prebacili su ga na skener, tamo mu je stalo srce… Sat vremena su pokušavali da ga ožive, uzalud“, priča otac.

On za smrt sina krivi celu stomatološku kliniku.

„Neću da na ikoga bacam sumnju, ali krivim ih… Kada životinja zacvili, pa je pogledaš. Život mog sina nije smeo da se proda ovako jeftino. Nisu ga ni pogledali. Bar jednom da su ga pogledali. Da jesu, mislim da bi i dalje bio sa nama“, kaže očajni otac.

Denis je, prema rečima roditelja, bio zdrav dečak koji nije imao nikakve probleme.

On navodi i da nije dao saglasnost da njegov sin bude uveden u opštu anesteziju.

„Tu injekciju što su mu dali, rekli su da je to da ga malo omami, a gore su ga uveli u anesteziju. Borio se moj jedinac tri dana, do poslednjeg trenutka“, kaže otac.

Iz tužilaštva su saopštili da je istraga o smrti dečaka u toku, a dat je nalog da se zatvori klinika narednih mesec dana.(nova.rs)