Za velik dio Hrvatske upaljen meteoalarm: Snijeg na Zavižanu, temperature padaju

VREMENSKA PROGNOZA

Za velik dio Hrvatske upaljen meteoalarm: Snijeg na Zavižanu, temperature padaju

U velikom dijelu Hrvatske na snazi su nepovoljni vremenski uvjeti, a tri su regije pod crvenim meteoalarmom DHMZ-a zbog jake i orkanske bure s udarima do 140 km/sat. Izuzetno opasno vrijeme prognozira se u riječkoj regiji, Kvarneru i Kvarneriću te Velebitskom kanalu.

Zbog vjetra su i neke prometnice zatvorene za sav promet. Pod narančastim su meteoalarmom cijela Dalmacija i velik dio središnje i gorske Hrvatske. Vrijeme će biti oblačno s kišom, u Dalmaciji i lokalnim pljuskovima u prvom dijelu dana, a u Gorskom kotaru i Lici kiša će prelaziti u susnježicu i snijeg.

Bit će vjetrovito, u unutrašnjosti uz umjeren do jak, na udare ponegdje olujan sjeveroistočnjak. Temperatura zraka većinom će se kretati od 5 do 9, krajem dana osjetno niža, a na Jadranu između 12 i 17 Celzijevih stupnjeva.

Na najpoznatijem velebitskom vrhu Zavižanu danas je pao snijeg vidi se na snimci DMZ-a, a prognoza kaže da bi ga moglo biti još i više.

Zbog vjetra su za sav promet zatvoreni dionica autoceste A1 Zagreb – Ploče – Karamatići između čvorova Sveti Rok i Posedarje, Jadranska magistrala između Senja i Karlobaga, državna cesta Maslenica – Zaton Obrovački te Paški most, upozoravaju u srijedu ujutro iz Hrvatskog autokluba.

Samo za osobna vozila otvoreni su dionica autoceste A6 Rijeka – Zagreb između čvorova Kikovica i Delnice A7 na dionici Škurinje – Orehovica, Jadranska magistrala između Novog Vinodolskog i Senja te Karlobaga i Svete Marije Magdalene. Kolnici su mokri i skliski od kiše u Dalmaciji, u ostalom dijelu zemlje mjestimice samo vlažni. Mogući su odroni. U priobalju puše jaka bura, povremeno s olujnim i orkanskim udarima.

Zbog vjetra su u prekidu trajektne linije: Stinica – Mišnjak i Prizna – Žigljen te katamaranske linije: Novalja – Rab – Rijeka, Mali Lošinj – Susak – Unije – Cres – Rijeka, Ubli – Korčula – Dubrovnik, Ubli – Vela Luka – Hvar – Split, Milna – Rogač – Split, Korčula – Hvar – Split i Vis – Milna – Split. dnenvik.hr