ALEKSANDRA TRUDNA UMRLA ČEKAJUĆI POMOĆ LEKARA Smrt mlade majke (25) potresla region: Doktorka je ignorisala celu noć, a onda dobila SRAMNU KAZNU…

Region

ALEKSANDRA TRUDNA UMRLA ČEKAJUĆI POMOĆ LEKARA Smrt mlade majke (25) potresla region: Doktorka je ignorisala celu noć, a onda dobila SRAMNU KAZNU…

Nakon smrti Aleksandre Ivanov (25), koja je 18. avgusta preminula u bolnici “Mavromati” u Botošanima kada je u tu zdravstvenu ustanovu došla kao trudnica zbog jakih bolova u stomaku i krvarenja, doktorka Marijana Pitrop sa Odeljenja za akušerstvo i ginekologiju dobila je otkaz jer se smatra odgovornom za smrt pacijentkinje.

Odluka je doneta na osnovu predloga Disciplinske komisije bolnice sa obrazloženjem da “lekar nije izvršio svoje dužnosti”.

– Pre dva meseca disciplinska komisija je otpočela istragu o smrti Aleksandre Ivanov. Tokom istrage ispitano je medicinsko osoblje koje je bilo na smeni 18. avgusta 2023. godine, i u skladu sa izveštajem komisije, ovde govorimo o aktivnostima medicinskog osoblja, konkretno tri osobe – medicinske sestre, tehničara i dežurnog lekara. Što se tiče tehničara, neće biti preduzete nikakve sankcije, medicinskoj sestri biće smanjena plata u periodu od tri meseca, a u slučaju dežurnog lekara, disciplinska komisija dala je predlog da se raskine ugovor o radu – rekla je direktorka bolnice Monika Adaškalitei.

Doktorka Marijana Pitrop je takođe pod istragom zbog ubistva iz nehata, a istragu o smrti Aleksandre Ivanov sprovodi Tužilaštvo pri Apelacionom sudu u Sučavi.

Aleksandra Ivanov umrla je skoro devet sati nakon što je hospitalizovana u porodilištu u Botošanima. Bila je trudna tri meseca i stigla je u bolnicu kolima Hitne pomoći nakon što se žalila na bol i krvarenje. Nakon što je prošla niz testova i dobila samo infuziju, medicinsko osoblje ju je ignorisalo celu noć.

Ujutru, 18. avgusta, njeno stanje se znatno pogoršalo. Pronađena je bez svesti, a krvi joj je curila iz usta i nosa. Uprkos reanimaciji, ona je preminula na odeljenju za anasteziju. Prema preliminarnom izveštaju Uprave za javno zdravlje Botošanija (DSP), Aleksandra nije dobila medicinsku pomoć skoro sedam sati. Ona je pronađena bez znakova života, a uprkos reanimaciji, u 8.20 sati proglašena je mrtvom.

Obdukcija je pokazala da je preminula od embolije pluća i zastoja rada srca usled infekcije uzrokovane smrću ploda. Podsetimo, Aleksandra Ivanov, 25-godišnja majka troje dece, umrla je 18. avgusta, nakon što se prethodne noći žalila na bol, krvarenje i kolima hitne pomoći odvezena je u bolnicu.

Mlada žena je hospitalizovana u 23.30 sa “genitalnim krvarenjem, hipogastričnim i lumbalnim bolovima”. Dijagnoza ustanovljena na prijemu bila je “trajna trudnoća, manja metroragija, posmatranje sekundarne anemije”, navodi se u izveštaju koji je pripremila Uprava za javno zdravlje (DSP) Botošanima. Na prijemu je ustanovljeno da joj je visok pritisak, da je anemična, i da beba više nema otkucaje srca.

U porukama koje je poslala noć pre smrti, Aleksandra se požalila svojoj porodici da nijedan lekar ne odgovara na njene poruke, uprkos strašnom bolu. Mlada žena je ostavljena da čeka sedam satima doktora kod kojeg je bio njen karton, a dežurna lekarka je, iako je bila tu, odbila da joj pomogne.

Detaljnije o tome šta se dešavalo kobne noći kada je mlada majka (25) preminula, pročitajte u našem odvojenom tekstu. (blic.rs)