Pronađena zastrašujuća kletva iz 15. vijeka…

Zanimljivosti

Pronađena zastrašujuća kletva iz 15. vijeka…

Prilikom građevinskih radova na proširenju gradske kuće u njemačkom gradu Rostoku arheolozi su došli do nevjerovatnog otkrića – pronašli su zastrašujuću kletvu na parčetu olova. Savijena pločica u kojoj se prizivaju Satana, Belzebub i Berit iskopana je na dnu toaleta, navedeno je u saopštenju Rostoka.

– Otkrili smo nešto što ne bi trebalo da postoji – rekao je dr Jorg Ansorge, arheolog i vođa iskopavanja.

Ovo parčence olova je takozvana tablica s kletvom. Na njoj je, jedva vidljivim slovima, ispisan kratak tekst: „sathanas taleke belzebuk hinrik berith“. Kako je navedeno, očigledno je da je reč o prokletstvu kojom se prizivaju Satana, Belzebub (u nekim mitovima drugo ime za Satanu, a u nekim ime odvojenog demona) i demon Berit da utiču na ženu po imenu Taleke i muškarca Hinrika ili Hajnrika.

– Jasno je da je riječ o imenima demona, ali da li su oni trebali da unište vezu Taleke i Hajnrika? Da li je ovdje riječ o neuzvraćenoj ljubavi i ljubomori? Da li je trebalo nekoga od njih dvoje skloniti s puta? – navodi se u saopštenju.

– Tablice s kletvama poznate su iz antičkih vremena, iz grčkih i rimskih oblasti. Česte su bile između 800. prije nove ere i 600. nove ere. Međutim, naše otkriće je specifično jer je riječ o tablici s kletvom iz 15. vijeka. Ovo je zaista izuzetno otkriće – rekao je dr Ansorge.

Slična otkrića iz srednjeg vijeka ne postoje, naglasio je on.

Tekst je ispisan gotičkim pismom, tj. gotisčkom miniskulom, a olovna pločica sa zastrašujućom kletvom pronađena je na dnu klozeta pri samom kraju građevine.

Čak i u antičko doba, tablice s kletvom krile su se i zakopavale na tajnim mjestima kako bi bilo nemoguće pronaći ih da bi se kletva ostvarila.

– Ovo nalazište je veoma siromašno. Primjera radi, nema mnogo ostataka iz renesanse i baroka. Ali kada nešto pronađemo, to je vrhunskog kvaliteta – rekao je dr Ansorge. (Telegraf Nauka/Rathaus Rostock)