Smije li se piti kafa koja je stajala nekoliko sati…

Uncategorized

Smije li se piti kafa koja je stajala nekoliko sati…

Ostalo je još nekoliko sati do kraja radnog vremena i već polako osjećate umor. U jednom trenutku posežete za šoljicom skuhane kafe koja vam od jutra stoji na stolu i pitate se: „Smijem li ja to uopće popiti?“ Evo odgovora na to pitanje!

Šta ako je riječ o kafi s mlijekom

Ako je dobro zatvoreno i stavljeno u frižider, mlijeko može biti dobro i sedmicu dana nakon isteka roka. Ako ga pak ostavite u kafi (nes ili crnoj) više od nekoliko sati, skuhajte sebi novu kafu.

Mijenja li se vremenom okus skuhane kafe

Skuhana kafa može da promijeni okus i nakon 30 minuta, a poslije tog vremena imate otprilike četiri sata prije nego se ulja iz kafe pokvare, što rezultira lošijim okusom ovog napitka. Dakle, kafu je najbolje popiti do pola sata nakon kuhanja, piše Dnevno.rs.

Šta se dešava kad crna kafa odstoji

Crna kafa je tad sigurna za piće, mada vjerovatno neće imati jednako dobar okus kao kad je tek skuhana. Bolja je ideja napraviti novu, a ako ste odlučni da popijete baš tu kafu, onda je najbolje da je prethodno zagrijete u mikrovalnoj rerni jer ona u velikoj mjeri ubija bakterije koje se u međuvremenu nakupe Izvor: Avaz