Kako poboljšati bebin san? Evo što savjetuje pedijatrica

Zanimljivosti

Kako poboljšati bebin san? Evo što savjetuje pedijatrica…

Pedijatrica Rachel Y. Moon u karijeri je puno puta odgovarala na pitanja roditelja o ovoj temi, a za Chicago Tribune je otkrila što savjetuje u takvim situacijama. Istaknula je dva načina na koje roditelji i skrbnici mogu potaknuti zdrav san kod djece.

Držite bebu budnom tijekom hranjenja

Kada bebu držite budnom tijekom hranjenja, omogućujete joj da sama zaspi, što pomaže uspostaviti dobre navike spavanja, objasnila je pedijatrica.

“Pospanu bebu možete održati budnom tako da je nježno mazite po obrazu ili joj pričate i pjevate dok je hranite. Zatim je vratite u krevetić dok je još pospana”, rekla je Moon.

Istaknula je važnost ove prakse, naglašavajući njezin pozitivan doprinos oblikovanju zdravih navika spavanja koje dugoročno pridonose stabilnosti i kvaliteti sna naših najmlađih.

Nemojte žuriti k bebi čim čujete da plače

Roditeljima se preporučuje da pričekaju nekoliko minuta nakon što se beba probudi kako bi vidjeli hoće li sama ponovno zaspati, što često i jest slučaj. Ovaj pristup promiče samostalnost u procesu uspavljivanja djeteta, dok istovremeno roditeljima daje priliku pratiti ponašanje i potrebe djeteta prije nego što interveniraju.

U klinici u kojoj radi, pedijatrica i njezin tim susretali su se s roditeljima koji su mislili da je u njima greška jer im nije bilo jasno zašto se njihova beba odjednom budi usred noći.

“Faze noćnog buđenja dolaze i prolaze u prvih nekoliko godina života bebe, često bez ikakvog objašnjenja”, navela je Moon.

Plač može biti uzrokovan razvojem

“Kada su bebe zdrave, nahranjene i udobno im je, njihov plač može značiti da prolaze kroz manje probleme s razvojem, što je normalno”, objasnila je pedijatrica.

Bebe u ovoj dobi mogu početi osjećati separacijsku anksioznost, tj. strah od odvajanja, što je normalno i privremeno. U ovoj fazi mogu se bojati gubitka primarnog roditelja ili plakati kada ih stranci gledaju ili pokušaju primiti. Dojenčad koja doživljava ovu vrstu straha može se buditi noću, vjerojatno vapeći za roditeljem.

Obrasci spavanja dojenčadi često se mijenjaju, pa roditelji ne trebaju osjećati loše ako se to dogodi i njihovoj bebi. To može biti samo dio zdravog razvoja, ali može se raditi i o drugim problemima koji utječu na san, stoga je važno razgovarati s pedijatrom. Izvor: Index