Jeziv slučaj u Hrvatskoj: Bolesnoj majci naplaćivala pranje veša i struju

Region

Jeziv slučaj u Hrvatskoj: Bolesnoj majci naplaćivala pranje veša i struju

Verica (54) iz okoline Križevaca proglašena je krivom i osuđena jer se nije brinula o vlastitoj 80-godišnjoj majci, kojoj je naplaćivala pranje veša i korištenje struje, javlja index.hr. Prema krivičnoj prijavi, 54-godišnjakinja je majci naplaćivala pranje veša od aprila do jula prošle godine u selu blizu Križevaca.

Njena majka je stara, slabo pokretna, bolesna i nesposobna da se brine o sebi te prima penziju od svega oko 132.72 eura. Uprkos tome, ostavila ju je da živi u kući u kojoj nisu postojali uslovi potrebni za život, stanovanje i zadovoljavanje osnovnih životnih potreba.

Na podu kuće je beton i nema sanitarnog čvora tako da je majka nuždu obavljala u kante koje zbog starosti i bolesti nije mogla sama iznositi napolje, te je u kući sve zapušteno i prljavo – rekla je sudija. Kad je majci trebala čista odjeća, kćerka joj je naplaćivala pranje veša 1,33 eura po pranju, dok joj je korištenje struje naplaćivala 9,29 eura mjesečno.

Usljed toga je majka rješenjem Centra za socijalnu pomoć Križevci od jula smještena u udomiteljsku porodicu gdje je primljena prljava, zapuštena i s modricama i ogrebotinama na tijelu.

Dakle, kršenjem zakonskih porodičnih obaveza ostavila je u teškom položaju majku koja se ne može o sebi brinuti, čime je počinila krivično djelo protiv braka, porodice i djece – ostavljanjem bliske osobe u teškom položaju – istakla je sudija.

Verica je osuđena na osam mjeseci uslovne kazne zatvora i mora da plati 66 eura troškova krivičnog postupka. Radi se o udatoj ženi i majci, čije je imovinsko stanje dobro. Također, Verica nije kažnjavana niti osuđivana. Ova presuda je pravosnažna i 54-godišnjakinja se na nju ne može žaliti. Izvor: Avaz