Teške Optužbe Porodilje Iz Sremske Mitrovice Čija Je Beba Preminula Na Rođenju: “Slomio Mi Rebro I Pretio Da Će Da Mi Smrska Glavu, A Ja Sam Ga Molila Da Spasi Moju Devojčicu“

Region

Teške Optužbe Porodilje Iz Sremske Mitrovice Čija Je Beba Preminula Na Rođenju: “Slomio Mi Rebro I Pretio Da Će Da Mi Smrska Glavu, A Ja Sam Ga Molila Da Spasi Moju Devojčicu“

Beba porodilje Marice M. preminula je nakon što je u porodilištu Opšte bolnice Sremska Mitrovica, 12. januara ove godine, prema njenim rečima, ginekolog-akušer M. M. i pored svih naznaka i saveta kolega lekara i babica da je porođaj prirodnim putem nemoguć, insistirao da ne radi carski rez. Kako je navela, iz zdrave trudnoće rođena je teškom mukom devojčica, koja je samo nekoliko sati kasnije preminula jer se nagutala plodove vode. U ovoj zdravstvenoj ustanovi za Nova.rs kažu da je u toku unutrašnji nadzor, a da je o svemu obaveštena i zdravstvena inspekcija Ministarstva zdravlja.

Marice je svoju ispovest napisala na Fejsbuk profilu, a mi je, uz njenu dozvolu, prenosimo u celosti:

“Želim da podelim moju tužnu vest sa vama. Dana 11. januara 2024. primljena sam u bolnicu jer mi je prošao termin za porođaj, koji je bio sedam dana ranije. Naime, 12. januara, u vreme vizite rađen je ginekološki pregled u okviru kojeg me šalju u salu i pripremaju za porođaj. U 8 i 30 uključena je indukcija da bih mogla da se porodim.

Prirodnim putem rađen je ginekološki pregled, a od uključenja indukcije prate i vide da ne mogu da se porodim prirodnim putem. U pola četiri mi govore da izdržim do 17 sati i da će doktor da uradi carski rez. Vreme prolazi, doktora nema i u 18 i 20 dolazi i odlučuje ipak da me porodi prirodnim putem. Babice mu govore da se ne menja ništa i da mora da mi radi carski rez kako bih mogla da se porodim. Međutim, doktor radi pregled, vidi da se ne menja ništa i da je beba jako visoko, da ne može da se spusti u karlicu.

Ipak i dalje ništa, čekamo, vreme prolazi, babice me pregledaju, ništa se ne menja. Beba nikako da se spusti u karlicu, izmučena i bez snage, daju mi kiseonik da bih mogla da dišem. Molim doktora da uradi carski rez, ali on i dalje ne reaguje. Čekamo. Rade mi preglede, beba je visoko, a on ne preduzima ništa. Molim i preklinjem za pomoć i dalje doktora da me porodi na carski, da mi spasi dete.

On me vređa, stiska vilicu, preti mi da će me udariti i da ću imati dve lobanje, da će da mi smrska glavu vređa me na nacionalnoj osnovi gde ja i dalje nakon svega, molim za pomoć, samo da je spasi tokom porođaja. Video je da beba ne može da se rodi nikako, zaustavlja mi porođaj i kreće da mi daje anesteziju, da me seče kako bi mogao da me porodi na silu, iako je video da beba ne može da se spusti. Kreće da mi skače po stomaku i da mi stiska rebro, koje je onda slomljeno i gubim vazduh. Ne mogu da dišem, gubim svest. Beba se zaglavila u karlici i od velikog pritiska se ukakila i sve to sa plodovom vodom progutala.

Nije mogla da uzme kiseonik, da diše. Dolazi do stvaranja mehurića na plućima, koji se šire i sprečavaju rad pluća i dolazi do prestanka srca. U 23 i 5 je beba rođena, ali ne pokazuje znake života, ne diše. Mlitava je i doktori joj pomažu, srce je počelo da kuca, kratko je disala i bila uključena na aparte. Odvode je od mene, a 13. januara u šest ujutru saznajem da je moja beba preminula. Beba je bila zdrava, trudnoća redovno kontrolisana, a monstrum koji je kriv za smrt mog deteta mogao je da je spasi, ali nije hteo! Molim sve ljude da dele i da se čuje dalje da ja nisam prva, ni poslednja kojoj se ovo dešava od strane doktora M. M. Babice mi govore da imam svu njihovu podršku i šta god bude trebalo da će svedočiti protiv njega.

Takođe i žene koje su bile sa mnom u sali za porođaj. Želim da upozorm sve žene, da se paze ovog čoveka. Ovo je akušersko nasilje. On je uzeo mog malog anđela, koje sada leži u grobu. Nikad je neću prežaliti. Molim vas sve, pazite se!”

Uprava Opšte bolnice Sremska Mitrovica oglasila se povodom ovog užasnog događaja.

„U Opštoj bolnici Sremska Mitrovica sprovodi se unutrašnji nadzor povodom događaja vezanih za porođaj Marice M. Obaveštena je zdravstvena inspekcija, i po obavljenim postupcima, a vezanim za navedeni događaj, bićete obavešteni“, kažu u bolnici.(nova.rs)