Uhapšeni ginekolog iz Mitrovice ostaje bez licence? Jedan je način na koji može da je obnovi ali je težak

Region

Uhapšeni ginekolog iz Mitrovice ostaje bez licence? Jedan je način na koji može da je obnovi ali je težak

Ljekar specijalista ginekologije i akušerstva Opšte bolnice u Sremskoj Mitrovici M. M. (45) koji je uhapšen u petak zbog akušerskog nasilja u toj zdravstvenoj ustanovi, može trajno da izgubi licencu za rad. Kako navode izvori Telegrafa iz zdravstvenih krugova, sa ljekarima koji su osuđivani specifičan je put vraćanja odnosno obnavljanja licenci.

Odmah sada njemu može da bude zabranjen rad na godinu, dvije, pet. Ako bude proglašen krivim za ugrožavanje zdravlja i života ljudi, ne može da se izbriše iz kaznene evidencije. Da bi opet obnovio licencu mora da donese uvjerenje da nije osuđivan. Svako ko odleži zatvor, on je formalno pravno slobodan građanin osim ako se ne radi o ljekaru – objašnjava naš izvor.

Naime, da bi ljekar obnovio licencu mora da donese potvrdu da nije osuđivan.

Međutim, on tu potvrdu ne može da donese nikada, što praktično znali da nikada neće moći da obnovi licencu. Odnosno, da bi donio potvrdu, mora da bude izbrisan iz kaznene evidencije, a za ovo krivično djelo je to period od 10 godina a najčešće nadležni organi i ne pokreću zahtjev za rehabilitzaciju kod takvih djela – navodi naš izvor.

M.M. je priveden zbog krivičnog djela Teško djelo protiv zdravlja ljudi, jer postoje osnovi sumnje da je izvršio ovo krivično djelo dana 12. januara 2024. godine u Opštoj bolnici u Sremskoj Mitrovici.

Osumnjičeni je saslušan, nakon čega je mu je sud, po prijedlogu tužilaštva, odredio pritvor po čl. 211 stav 1, tačke 2, 3 i 4 Zakonika o krivičnom postupku — zbog opasnosti od ometanja postupka uticajem na svjedoke, opasnosti da će u kratkom vremenskom periodu ponoviti krivično djelo i zbog uznemirenja javnosti koje može ugroziti nesmetano i pravično vođenje krivičnog postupka. Podsjetimo, pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova u Sremskoj Mitrovici uhapsili su u petak M. M. (45). Njega je za akušersko nasilje optužila Marica Mihajlović, koja je odmah nakon porođaja izgubila bebu.

Jedanaestog januara primljena je u Opštu bolnicu u Sremskoj Mitrovici, tada je već prošlo nedelju dana od njenog termina, a nije bilo ni nagoveštaja da bi se mogola poroditi. Dvanaestog ujutru odlazi na pregled, kažu joj da je plodova voda zamućena i počinju sa indukcijom. Ipak, kako se nije dovoljno otvorila za porođaj, oko 17 časova doktor joj saopštava da mora na carski rez i od tada kreću najgori sati života za ovu mladu ženu.

“Vrijeme prolazi doktora nema, u 18 i 20 dolazi i odlučuje da me ipak porodi prirodnim putem, babice mu govore da ništa ne mijenja i da moram na carski. On se ipak držao svoje odluke jer je uradio pregled i video da se ništa ne mijenja i da je beba, još uvijek, jako visoko i da ne može da se spusti u karlicu”, tvrdi Marica.

Izmučenoj i bez snage daju joj i kiseonik, ali beba i dalje ne mrda od mjesta gdje je bila, Marica kreće da preklinje doktora da je porodi na carski rez i spase dijete, a onda je, kako tvrdi, počinje i stravično maltretiranje.

“Ja ga i pored toga molim samo da mi spasi dijete”, kroz suze ističe Marica.

Kada je porođaj napokon krenuo, kako Marica kaže, doktor je video da beba ne može nikako da se rodi, daje joj anesteziju i pokušava da je porodi nasilno.

“Pošto je video da beba ne može da se pusti počeo je da mi skače po stomaku i da me stiska, lomi mi rebro i ja gubim vazduh, a na kraju i svijest. Tada se beba zaglavila u karlici i od velikog pritiska se ukakila”, objašnjava nam porodilja koja dodaje da je beba sve to sa plodovom vodom progutala.

Nažalost, iako je dijete moglo da uzima kiseonik, nije moglo da izdiše i dolazi do stvaranja mjehurića na plućima, a onda i do prestanka rada srca. Doktori je reanimiraju, uključuju na aparate i odmah transportuju za Novi Sad.

“Beba je samo par sati bila živa, mene su sutradan oko 13 časova pozvali i rekli da je preminula. Oštetio joj se i mozak, da je preživela imala bi posljedice”, priča utučena Marica.

Nakon stravičnog iskustva koje je doživjela sa doktorm M.M. riješila je da svoju tragediju podijeli sa drugim sugrađankama kako bi ih upozorila, međutim, njoj se javio veliki broj žena koje su doživjele, nažalost, vrlo slično iskustvo.

Nažalost, Marica nije jedina koja za akušersko nasilje krivi ovog doktora. Svoje iskustvo na porođaju sa njim ispričala je i Jelena Ivković (26). U Bolnici u Sremskoj Mitrovici odmah je pokrenut unutrašnji nadzor, a upućena je i inspekcija Ministarstva zdravlja.

Ministarka zdravlja prof. dr Danica Grujičić izrazila je saučešće porodici bebe koja je preminula nakon rođenja u porodilištu u Sremskoj Mitrovici, i kazala je da vrlo brzo očekuje izveštaj inspekcije. Istakla je da je akušersko nasilje nedopustivo. (Telegraf.rs)