IMATE LI OVE RANICE U USTIMA? EVO NA ŠTA VAS ONE UPOZORAVAJU: Simptom Koji Ne Smijete Zanemariti

Zdravlje

IMATE LI OVE RANICE U USTIMA? EVO NA ŠTA VAS ONE UPOZORAVAJU: Simptom Koji Ne Smijete Zanemariti

Afte, oni dosadni i bolni bijeli čirevi koji izazivaju nelagodu kada dođu u kontakt s jezikom ili hranom, mogu biti prilično smetnja. Međutim, ako ste neko ko često doživljava ove rane i želi brzo olakšati, postoje četiri prirodna lijeka koja možete lako pripremiti sami.

Bijele čireve koje se pojavljuju u ustima, poznate kao afte, mogu uzrokovati značajnu nelagodu i bol, posebno kada dođu u kontakt s jezikom ili hranom. Iako ovi insekti nisu zarazni niti štetni za nečije zdravlje, njihov ubod može biti vrlo uznemirujući, a zbog stalne vlage njihove pljuvačke, period oporavka ima tendenciju da se produži.

Koji faktori doprinose nastanku afti?

Prenošenje porodične imovine i bogatstva.

Povrede uzrokovane stranim predmetima kao što su četkice za zube, slatkiši, grickalice ili drugi predmeti

Konzumacija začinjene, kisele ili jako slane hrane može dovesti do osjećaja grickanja.

Kombinacija hormonskih fluktuacija i povećanog nivoa stresa

Nedostatak esencijalnih B vitamina, zajedno s mineralima poput željeza, cinka i folne kiseline, može biti faktor koji doprinosi.

Nivoi imuniteta koji su smanjeni.

Određeni lijekovi i alergije

Iako ovi insekti nisu zarazni niti štetni po zdravlje, njihovi ubodi mogu biti jako iritantni, a zbog stalnog lučenja pljuvačke proces zacjeljivanja ima tendenciju da se produži.

1. Natrijum bikarbonat

Napravite smjesu miješanjem sode bikarbone i vode na kašičici. Nežno odvojite usnu od desni i direktno nanesite pastu na aftu koristeći štapić za uši. Dajte mu otprilike 10 do 15 sekundi da se osuši. Soda bikarbona ima sposobnost da ublaži osjećaj peckanja, zapečati ranu i sanira je. Ovaj proces možete ponavljati koliko god često želite, idealno nakon odmora i konzumiranja obroka.

Propolis kapi ili sprej mogu se koristiti kao alternativna opcija.

Pčelinji propolis, prirodni antibiotik i antiseptik, vrlo je efikasan u liječenju upale grla i afti. Da biste iskoristili njegova ljekovita svojstva, jednostavno nanesite malu količinu propolisa na štapić za uši i nježno ga pritisnite na zahvaćeno područje. Nakon što ga držite na mjestu nekoliko sekundi, uklonite štapić, kako savjetuje Zadovoljan. Ljepljiva priroda propolisa omogućava mu da formira zaštitni film preko rane, štiteći je od bakterija i ubrzavajući proces zacjeljivanja. Za optimalne rezultate, preporučuje se da ponovite ovu proceduru kada vam odgovara, po mogućnosti nakon perioda odmora i obroka.

3. Ispiranje grla vodom

Pomiješajte veliku žlicu vodikovog peroksida sa pola čaše ugodno tople vode. U smjesu unesite kašičicu sode bikarbone i kašičicu soli, dobro miješajte dok se ne postigne potpuno otapanje. Nastavite da grgljate rastvor u ustima u trajanju od 30 sekundi, a zatim ga izbacite. Za optimalne rezultate, preporučuje se da se ovaj postupak ponovi više puta tokom dana.

Čajevi su u fokusu ovog odjeljka.

Čaj, bilo da je crni ili zeleni, sadrži tanin, prirodni antiseptik, dok kamilica i žalfija imaju svojstva ublažavanja bolova i pomažu u brzom oporavku rana. Pripremite šolju čaja i ostavite da se malo ohladi. Čaj koristite kao ispiranje grla bez dodavanja bilo čega, a zatim ga izbacite iz usta. Ponovite ovaj proces više puta tokom dana, posebno kada osjetite pojačanu nelagodu i osjećaj pečenja. titox.net