SNAJKA JE STARIJA OD MENE I MOG MUŽA! Sin joj je samo 4 godine mlađi od mog, ali ne znam kako detetu da objasnim da to nije dobro

Ispovijesti

SNAJKA JE STARIJA OD MENE I MOG MUŽA! Sin joj je samo 4 godine mlađi od mog, ali ne znam kako detetu da objasnim da to nije dobro

Kada je reč o zaljubljenim parovima, razliku u godinama tumačimo na dva načina. Ako je muškarac znatno stariji, društvo će podići obrvu, ali će ga na kraju tapšati po ramenu i hvaliti za uspeh u ljubavi. Takozvane „tate“ pa čak i „sponzori“ su društveno prihvatljivi. Sa zrelim ženama situacija je potpuno drugačija.

Mladići često stariju privlačnu ženu nazivaju MILF i to je granica koju je društvo spremno da toleriše. Ali ako se radi o dugotrajnoj ljubavnoj vezi, zajednica će je videti kao „ludu staricu“ koja je zgrabila mladog dečaka i uništiće mu život. Osude će pasti podjednako od žena i muškaraca.

Razlozi za ovakve stavove mogu se tražiti u reproduktivnim razlikama među polovima i tradicionalnim obrascima koji su propagirani do 21. veka. Stariji muškarac može lako da zasnuje porodicu sa mladom ženom, dok starija žena, bez dovoljne medicinske pomoći, teško može da rodi dete. Ali šta da rade roditelji kada ih sin upozna sa budućom snajom sa kojom su nekada išli u školu?

Kako da ga prizovem na pamet?

– Uvek sam bila bliska sa sinom, ali sada smo se udaljili. Ima 26 godina – požalio se jedna majka Miroru. U nastavku pisma piše:

– Preselio se u Singapur, ali redovno razgovaramo preko skajpa. Pre nekoliko nedelja je meni i mojom suprugu rekao da je upoznao nekoga i bili smo presrećni. Rekao nam je da je bila udata i da ima sina. Očekivali smo da je starija od njega, ali kada smo je videli na skajpu, rekla nam je da ima 44 godine, a njen sin je samo 4 godine mlađi od našeg sina. Ona bukvalno može da mu bude majka. Bili smo ljubazni, ali kasnije smo pitali našeg sina šta je bilo. On se naljutio i rekao da je njegova stvar sa kim će biti u vezi. Rekao nam je da ne ulazimo u njegov život. Nesrećna sam i želim da prizovem svog sina pameti, ali se bojim da ću ga samo još više otuđiti.

Šta da radim?

Dovoljno je star da donosi sopstvene odluke i greške Kolumnista Mirror-a Kolin je na ovo pismo odgovorila u nekoliko rečenica:

– Tvoj sin je u pravu, prestani da se mešaš. On ima 26, a ne 16 godina. Dovoljno je star da sam bira devojku i pravi svoje greške. Možda je ta žena sjajna, napravljena za njega – šta su njene godine bitne. Ako je voli, a ti je kritikuješ samo ćeš ga oterati.

Ionako je dovoljno daleko u drugoj zemlji i ako prestane da komunicira sa vama preko skajpa, ne možete mu pokucati na vrata svojim zahtevima i očekivanjima. Niko nije vredan gubitka svog sina, pa umesto da se žalite, recite mu: „Malo nas je iznenadila razlika u godinama. Ali ako si ti srećan i ona je dobra prema tebi, i mi smo srećni.’ Ta razlika u godinama će vremenom postajati sve vidljivija, ali su je i drugi parovi srećno prevazišli. A ako ne mogu da prebrode, samo mu nemojte reći – rekli smo vam!“ (Kurir.rs/Mojevrijeme.hr/A.G.)