(FOTO) SVI SU JE LINČOVALI KADA JE DOBILA DIJETE U 66. GODINI Adrijanina kćerka je postala punoljetna i ovako izgleda njen život danas

Region

(FOTO) SVI SU JE LINČOVALI KADA JE DOBILA DIJETE U 66. GODINI Adrijanina kćerka je postala punoljetna i ovako izgleda njen život danas

Adrijana Ilijesku (86) bila je planetarna vijest 2005. kada je na svijet donijela kćerku Elizu, što ju je tada učinilo najstarijom majkom na svijetu Gdje je danas ova rumunska univerzitetska profesorka u penziji i kako odgaja svoje dijete? Eliza kad šeta sa svojom majkom Adrijanom više liči na praunuku sa prabakom. 2005. godine svijetom se proširila intrigantna vijest da je 66-godišnja Rumunka Adrijana Ilijesku rodila prvo dijete i ušla u Ginisovu knjigu rekorda kao najstarija žena koja se porodila.

Danas u Bukureštu živi ugledna dama u poznim godinama sa svojom 19-godišnjom ćerkom. Adrijana ima 86 godina, a predavala je književnost i pisala knjige za djecu, autorka je više od 25 knjiga. Od kada je rodila Elizu, sebe smatra najsrećnijom osobom na svijetu.

Kako izgleda njena kćerka, čime se bavi i šta misli o svom rođenju?

Podrazumijeva se da Adrijana u 66. godini nije mogla da zatrudni dijete prirodnim putem, pa je koristila postupak vještačke oplodnje, iako i dalje vjeruje da joj je dijete poslao sam Bog. Njena priča sa srećnim završetkom je, naravno, jedinstvena, ali ne bi svaka žena napravila takav korak. Tada je ova vijest veoma uznemirila društvo, podijelivši ga na dva tabora: neki su bili šokirani i osuđivali je, tvrdeći da je rađanje u starosti sebično – uostalom, ko će se brinuti o djetetu nakon što majka umre.

Drugi su bili impresionirani takvim činom i podržavali su ovu ženu na svaki način. Uprkos kontroverzi, ovaj događaj podstakao je rumunsku vladu da revidira zakon i zabrani reproduktivnu pomoć ženama starijim od 50 godina. Taboru oportunista pridružila se i Rumunska pravoslavna crkva. Prema riječima sveštenstva, žena je ovim činom prekršila Božji poredak. A Adrijana je u jednom intervjuu priznala: iako joj kasno majčinstvo nije bilo lako, samo joj je žao što se Eliza nije pojavila u njenom životu mnogo, mnogo ranije. I sa tugom misli da će se mnoge važne stvari u životu njene kćerke desiti bez nje.

Adrijana Ilijesku rođena je 1938. godine u bogatoj inteligentnoj porodici u rumunskom gradu Krajovi. Po završetku srednje škole, postala je nastavnica rumunskog jezika i književnosti, ali je ubrzo počela da radi na univerzitetu, pišući pjesme i prozu, a jedno vrijeme radila je i kao književni kritičar. Sa 20 godina Adrijana se udala i ubrzo zatrudnila. Ali bila je prinuđena da odustane od ideje da rodi bebu, jer je trudnoća morala da bude prekinuta iz medicinskih razloga: mlada žena je nedavno oboljela od tuberkuloze, a dugotrajno liječenje snažnim lijekovima moglo bi da utiče na fetus.

Njen lični život je takođe bio neuspešan: nakon 4 godine zajedničkog života, porodica se raspala. Ostavši sama, žena se upustila u posao. Ipak, nije odustala od svog sna da postane majka, nekoliko puta je pokušavala da zatrudni prirodnim putem, ali od toga ništa nije bilo. Ljekari su joj dijagnostikovali neplodnost. Ni dugo liječenje nije pomoglo. Tako se malo po malo Adrijanin lični život povukao u drugi plan, a tek po odlasku u penziju odjednom je shvatila koliko je usamljena.

Kada je postupak vještačke oplodnje postao dostupan u Rumuniji krajem posljednje decenije prošlog vijeka, Adrijana je odmah odlučila da iskoristi ovu priliku. Nažalost, prvi pokušaj je bio neuspješan, tijelo je odbacilo embrion. Nakon toga, žena se dugo liječila i poslije 9 godina se vratila na pregled. Test je pokazao da je sposobna da nosi bebu. U to vrijeme, 66-godišnja Adrijana je već bila u menopauzi, svi medicinski napori da oživi sopstvene jajne ćelije nisu dali rezultate. Dakle, sav biološki materijal potreban za oplodnju dobijan je od donatora, što je značilo da Adrijana neće biti biološka majka svog djeteta.

Ovo je zapravo surogat majčinstvo. Ali to nije zaustavilo ženu, 2004. godine odlučila se za vještačku oplodnju i obratila se jednom od najboljih specijalista u Bukureštu, dr. Bogdan Marineska. I to je bio hrabar čin. Prvo, rizikovala je svoj život, a drugo, niko nije mogao da zna koliko će ona živjeti i da li će moći da odgaja to dijete. Ali želja da se doživi sreća majčinstva bila je tolika da se Adrijana ničega nije plašila. Sa navedenim ljekarom je sklopila ugovor po kome bi on u slučaju njene smrti postao zvanični staratelj bebe do punoljetstva.

Bogdan Marinesku je kasnije postao kum djevojčici rođenoj 2005. godine. 16. januara dogodilo se čudo – Adrijana je rodila kćerku Elizu. Pošto je dijete prerano došlo na svijet, novorođenče je prvobitno zadržano na odjeljenju intenzivne njege, a novopečena majka naišla je na talas osuda, što je, inače, omelo i ljekara koji je obavio postupak oplodnje. Tada je postala najstarija majka na svijetu (samo godinu dana kasnije rekord je nadmašila sedamdesetogodišnja Indijka koja je rodila), iako sebe nije smatrala takvom: „Osjećam se kao mlada žena. Kao 27-godišnjakinja, a kad se više umorim – 37-godišnjakinja. Zdravija sam od nekih žena upola mlađih“, rekla je uz osmeh.

Nakon što je postala majka, Adrijana je bila izuzetno srećna. Eliza je prilično rano počela da čita i piše, dobro je učila u školi i nije bila inferiorna u odnosu na svoje vršnjake u pogledu fizičkog i mentalnog razvoja. Pored toga, Elizin talenat za prirodne nauke postao je evidentan, često je pobjeđivala na raznim takmičenjima i olimpijadama u školi, i dobijala nagrade.

„Eliza je energična i vesela, veoma srećno dijete. Ona mi je sve, i ništa drugo nije važno“, rekla je stara majka koja je Elizi bila i jeste najbliža osoba. Djevojčica se uopšte ne stidi činjenice da kad je napolju sa svojom majkom više liči na praunuku sa prabakom. Stoga, na pitanje „Da li je ovo tvoja baka?“ Eliza odgovara da je najbolja majka na svijetu.

Eliza je u januaru napunila 19 godina. Djevojka je uvek željela da stekne dvije profesije. Ona je pametna i ističe se u učenju. Eliza je prošle godine upisala dva univerziteta u Bukureštu istovremeno i uspjela je da studira na oba, a njena majka je na to veoma ponosna. A Adrijana potajno sanja da njena kćerka neće dugo odlagati trudnoću i podariti joj unuka ili unuku. Ali istovremeno navodi da žena mora sama da odluči kada će postati majka, to mora biti njena svjesna odluka.

Ako govorimo o budućnosti, Adrijana je pokušala da obezbijedi svoju kćerku što je više moguće dajući joj honorare od knjiga. Danas ima 86 godina, potpuno shvata da joj nije preostalo mnogo vremena za život, ali, na sreću, njena kćerka je skoro samostalna. Pored toga, majka je pripremila Elizu za njen odlazak i pobrinula se za sve što je potrebno u takvim slučajevima – kupila je mjesto na groblju, pripremila odjeću i izdvojila novac za sahranu.

Sada, kada se osvrnemo na godine, Adrijana nikada nije zažalila zbog odluke da postane ostarjela majka. Iako mnogi smatraju da je položaj kćerke nezavidan, i dalje postoje sporovi: rađati poslije 60. je sebičnost ili pravo žene?

Gdje su danas Adrijana i njena kćerka Eliza?

Eliza Ilijesku je nedavno pričala za libertatea.ro. Na pitanje o njenom uspkehu u školi, odgovorila je skromno: „Ne volim da se hvalim time! Dakle, neću reći svoj tačan proskek. Recimo da je preko 9.5“. Eliza je napomenula da sebe nikada nije smatrala poznatom iako se dosta pisalo o njoj i njenoj majci.

„Naprotiv, bila sam i ostala običan čovjek. Tako su me posmatrali i drugovi i nastavnici. Ne volim da pričam o tome i želim da me svet gleda kao običnu osobu, onako kako ja vidim druge“, dodala je.

„Odlučila sam da slijedim mamin model, a s obzirom na to da je ona bila profesorka, to je ono čime želim da se bavim. Shvatam da neće biti lako, naročito što su se truditi da paralelno studiram dva fakulteta, ali želim da to pokušam. I da krenem stopama svoje majke“, poručila je.

Adrijana Ilijesku prima prosečnu penziju od koje izdržava sebe i ćerku. Na društvenim mrežama mogu se pronaći nove fotografije nje i Elize. titox.net