Tri skrivena znaka koja upućuju na to da vaša jetra ne radi kako treba

Zdravlje

Tri skrivena znaka koja upućuju na to da vaša jetra ne radi kako treba

Mnogi ljudi nisu svjesni da imaju problema s radom jetre zato što ne osjećaju jake bolove. Ljekar Michael L. Volk s Univerziteta Loma Linda je otkrio tri skrivena znaka na koja biste trebali obratiti pažnju.

Žute bjeloočnice su prvi skriveni znak da jetra ne funkcioniše kako treba. Žuticu uzrokuje prekomjerna količina bilirubina – žutog spoja koji u ljudskom tijelu nastaje razgradnjom molekule hem. On se akumulira u krvi kada postoji oštećenje jetre, začepljenje žučnih puteva ili povećano razaranje crvenih krvnih zrnaca.

Volk je kao drugi znak naveo paukov angiom, koji se uglavnom javlja na prsima. Riječ je o natečenim krvnim žilama koje stvaraju mrlju s “proširenjima” koja liči na paukovu mrežu. Ukoliko ljekar otkrije da pacijent ima povećane enzime, to je siguran znak da postoje problemi s jetrom. Dalje liječenje će bazirati na analiziranju jetrenih enzima pacijenta.

Ciroza je stanje u kojem je jetra pacijenta u potpunosti oštećena i nema nade za izlječenje. Postoji nekoliko vrsta bolesti jetre, a među njima su: alkoholna bolest jetre, nealkoholna masna bolest jetre, hronični virusni hepatitis B ili C i autoimuna bolest jetre.

“Postoji pet glavnih faktora rizika za dobijanje ciroze: gojaznost, diojabetes, drogiranje ili alkoholizam, rođenje u generaciji baby boomera (od 1945. do 1955.) i izvršena transfuzija krvi prije 1992. godine”, dodao je Volk. Izvor: Klix