ČOVJEK UMRO JER SE PREDOZIRAO VITAMINOM KOJI SVI UZIMAMO NA SVOJU RUKU-Evo šta je pokazala obdukcija

Zdravlje

ČOVJEK UMRO JER SE PREDOZIRAO VITAMINOM KOJI SVI UZIMAMO NA SVOJU RUKU-Evo šta je pokazala obdukcija

David Mitchener (89) preminuo je nakon što je devet mjeseci uzimao prevelike doze vitamina D.

“Na pakiranju nije bilo upozorenja o nuspojavama dodatka vitamina D ni o detaljima rizika. Po mom mišljenju, postoji rizik od još ovakvih slučajeva u budućnosti ako se nešto ne poduzme”, stoji u izvješću mrtvozornika.

The Post prenosi da je obdukcijski nalaz pokazao kako je razina vitamina D u tijelu nesretnog muškarca bila 3880, što je maksimalna razina koju je moguće zabilježiti. Harvard preporučuje odraslima da razinu vitamina D održavaju na 30.

Što se tiče doziranja, 600 međunarodnih jedinica (IU) preporučena je količina za većinu odraslih osoba. Uzimanje 60.000 ili više IU dnevno tijekom nekoliko mjeseci može uzrokovati predoziranje, prema klinici Mayo.

Mitchener se prvi put pojavio u bolnici s hiperkalcemijom, odnosno visokim količinama kalcija u tijelu, što je obično uzrokovano visokim razinama vitamina D.

Osim viška vitamina D, kod muškarca je otkriveno i kongestivno zatajenje srca, kronično zatajenje bubrega, hiperkalcijemija i ishemijska bolest srca. Međutim, zbog pronađenih visokih koncentracija vitamina D, mrtvozornik je upozorio da “vitaminski dodaci mogu imati potencijalno vrlo ozbiljne rizike i nuspojave, ako se uzimaju u prekomjernim količinama.”

Vitamin D važan je za višestruke tjelesne funkcije i najodgovorniji je za pomoć tijelu u apsorpciji kalcija. Također igra važnu ulogu u imunološkom sustavu te zdravlju tjelesnih mišića i živaca. Ljudi vitamin D mogu dobiti iz hrane, sunca ili dodataka prehrani, ali mnogi pate od njegovog nedostatka, osobito tijekom zimskih mjeseci.novi.ba