STOGODIŠNJAK PRODULJIO VOZAČKU DOZVOLU: ‘NA CESTI SAM OD 1937. GODINE! I DALJE VOZIM BOLJE OD VEĆINE‘

Region

STOGODIŠNJAK PRODULJIO VOZAČKU DOZVOLU: ‘NA CESTI SAM OD 1937. GODINE! I DALJE VOZIM BOLJE OD VEĆINE‘

Eric Dixon, stogodišnji umirovljenik iz Velike Britanije upravo je produljio svoju vozačku dozvolu. Eric i dalje ponosno vozi svoju Kiju Picanto i nema namjeru stati unatoč ‘nikad gorem‘ ponašanju vozača.

‘Ne pamtim da su vozači ikada bili ovako nekulturni, a ne pamtim niti ovoliki broj rupa na cesti‘, kaže Eric i nastavlja:

Dobio sam prvi posao za upravljačem kamiona od tri tone nakon što sam napustio školu sa samo 13 godina. Od tada sam upravljao raznim vozilima – od motocikala do autobusa na kat‘. U Velikoj Britaniji nakon 70. godine vozačke dozvole treba obnavljati svake tri godine, no Eric inzistira na tome da ne postoji ništa što je radio u svojim 60-im, a da sada ne može, piše Kentonline.

‘Došao je instruktor vožnje, pogledao me i pitao: jeste li vi gospodin Dixon? Očekivao je nekoga na štakama, a dobio je mene‘.

Eric je dobio svoj prvi posao 1937. u Londonu dok su rasle napetosti uoči Drugog svjetskog rata.

‘Imao sam samo 13 godina, ali ako ste mogli raditi posao, nije ih brinula vaša dob.

S 18 godina sam dobio poziv u vojsku gdje sam položio tri vozačka ispita, uključujući one za teška teretna vozila i prikolice. Dva tjedna nakon izlaska iz vojske zaposlio sam se u velikoj autobusnoj kompaniji (East Kent Road Car), u kojoj sam radio 37 godina.

U mirovini sam od 1987. godine, a još uvijek s autom mogu otići u bilo koji glavni grad Europe, naravno bez navigacije.

Na pitanje koliko su se promijenile ceste i navike vozača, kaže: ‘Uvijek je bilo puno ljubaznosti i to je bila usađena navika. Danas nema manira, ceste su postale prometnije i bit će samo još gore. Isto tako, rupe su najgore ikada‘!

Što se tiče zdravlja, Eric kaže da je ‘apsolutno briljantan‘.

‘Ne koristim štap za hodanje i ne uzimam lijekove. Za vrijeme rata sam živio od voća i povrća. Morao sam ili bi ostao gladan,‘ zaključuje vitalni umirovljenik koji se pohvalio da mu je stoti rođendan čestitao britanski kralj Charles III. (jutarnji.hr)