Malu Merjem vrtić u Srbiji odbio da primi jer ima cerebralnu paralizu: “Već smo isterali dete sa autizmom”

Region

Malu Merjem vrtić u Srbiji odbio da primi jer ima cerebralnu paralizu: “Već smo isterali dete sa autizmom”

Sa samo četrnaest meseci Merjem Nikšić iz Novog Pazara dijagnostikovana je cerebralna paraliza i od tada se njena porodica bori da svojoj ćerki obezbedi sve što joj je neophodno. Danas Merjem ima pet godina i kada su se njeni roditelji opredelili za jedan privatan vrtić koji bi devojčici pomogao u razvoju, naišlu su na prepreku, neprijatnog direktora koji je izričito odbio njihov zahtev. Roditelji male Merjem odlučili su da devojčicu upišu u jedan privatan vrtić, kako bi se njihovo dete razvijalo i bilo okruženo vršnjacima, a to bi i pomoglo u samoj socijalizaciji, međutim direktor vrtića je odbio njihov zahtev, rekavši da su već imali sličan slučaj kada su dete sa autizmom izbacili jer nije bilo moguće da se uklopi, ali i da se većina roditelja buni, na šta su Merjemini roditelji ostali zatečeni i nemi.

Ovu priču potvrdila je za portal Telegraf.rs, majka devojčice Amina Nikšić.

“To smo doživeli, zaista je to bio veliki šok, pa mogu reći šamar. Kada sam saznala, u tom trenutku nisam imala nikakvu reakciju, nisam mogla da verujem šta me je snašlo. Reči direktora su bile užasne. Muž i ja smo se doslovno slomili, ali me je on hrabrio rečima “polako, siguran sam da će je primiti neko drugi”, međutim meni to nije bilo dovoljno, mislila sam da će nam svi zatvoriti vrata”, istakla je majka Amina.

Reči koje slamaju srce su zagarantovano direktorove, način na koji su dočekani nije bio prijatan, a roditelji su imali najbolje namere za svoje dete, čak su je i poveli sa sobom da pokažu da se ponaša kao i svako dete. Drugi roditelji su ostali u čudu, da takve situacije uopšte postoje.

“Mi smo je i poveli da je oni vide, da vide da nije agresivna, da vide da nikad ne vrišti bez razloga, ona se ponaša kao i svako normalno dete. Rasprave oko igračke će podneti kao i svi drugi, spremna je da se izbori za svoju igračku, što apsolutno rade i druga deca. Direktor je rekao kako će morati da vidim sa svojim kolektivom, ali i da su oni već imali dete sa autizmom koje smo isterali i da se dosta roditelja buni. Posle ovih reči, ja sam se sledila, pogledala u muža i zamislila majku čije dete su primili nekoliko meseci i posle toga isterali. Pričala sam i sa roditeljima, o celokupnoj situaciji, kakav je njihov stav, ali su svi bili izričiti u tome da im dete ne bi smetalo”, istakla je ona.

Izgovor direktora za njih nije bio logičan i pored toga što su mu nagovestili da devojčica ne bi bila sama, da ona ima pratnju i da su obaveze oko nje minimalne.

“Njegovi izgovori su bili razni, rekao je da bi ona smetala deci, da ne bi mogla da prati program koji je predviđen za njih i da nije moguće da prihvate Merjem, ali i pored saznanja da devojčica ne bi bila sama. Merjem ima pratioca, potreban je prostor i deca, okruženje gde će pogodno uticati na njenu socijalizaciju. Mi nismo ništa očekivali, ni da je neko hrani, ma apsolutno ništa jer ima devojku koja će biti sa njom, ali nije bilo prostora za dalji razgovor”, rekla je majka.

Amina se osvrnula i na bolest njene ćerke, gde nam je istakla da je Merjem rođena potpuno zdrava sa ocenom čak 9 na porođaju, međutim nepažnjom lekara došlo je do toga da dve bakterije inficiraju pupak, ali i da tom prilikom je već bilo kasno da se spreči sepsa.

“Došlo je do sepse, sepsa je otišla na mozak i oštetila do tada apsolutno zdravo dete. Ja ne želim da osuđujem i da se mešam u njihovu stručnost, međutim da je došlo do nemarnosti, došlo je. Moja ćerka je rođena potpuno zdrava, ali posle porođaja se inficirao pupak jer su je napale čak dve bakterije i onda je nastalo stanje sepse. Lekari su nam posle četrnaest meseci saopštili dijagnozu od koje smo najviše strepeli, a to je cerebralna paraliza. Od tog dana sve se promenilo, moja majka je učiteljica dece sa cerebralnom paralizom i drugim smetnjama u razvoju, pa mi takve stvari nisu bile strane, ali opet ni malo nije lako kada shvatite da je i vaše dete jedno od njih. Pored svega nastali su i problemi finansija”, napominje sagovornica.

U Velikoj Britaniji u jednom istraživačkom centru za Merjem se trenutno rade lekovi. Urađena su tri leka, sva tri koštaju po 13850 eura.”Moje dete je na kraju našlo dobre ljude koji su je prihvatili. Koji je vole. Državni vrtić je oberučke prihvatio moje dete. Nadam se da će nadležne službe proveriti vrtić koji nas je odbio, jer on radi bez akreditacije”, završava razgovor majka Amna.

Naša redakcija kontaktirala je privatni vrtić koji nije želeo da upiše petogodišnju Merjem kod njih. Iako smo se samo predstavili i nismo odmah naveli povod zbog kog zovemo, žena koja se javila odmah nam je odbrusila:

– Nećemo se oglašavati, nećete dobiti odgovor.

Pitali smo je da li zna da zovemo u vezi sa slučajem Merjem Nikšić, a ona je jednako oštro odgovorila:

– Znam. Nećemo se oglašavati, tu smo stavili tačku.

Da Merjem prohoda! Budimo humani!

Pomozimo Merjem!

Slanjem SMS poruke: Upišimo 1041 i pošaljimo SMS na 3030

Slanjem SMS poruke iz Švajcarske: Upišimo human1041 i pošaljimo SMS na 455

Uplatom na dinarski račun: 160-6000001038011-07

Uplatom na devizni račun: 160-6000001038215-74

IBAN: RS35160600000103821574

SWIFT/BIC: DBDBRSBG

Uplatom platnim karticama putem linka: E-doniraj (Telegraf.rs)