Gde je telo Danke ilić (2), 30 dana niko u Srbiji ne zna odgovor: Osumnjičeni za u*istvo deteta na veštačenju

Region

Gde je telo Danke ilić (2), 30 dana niko u Srbiji ne zna odgovor: Osumnjičeni za u*istvo deteta na veštačenju

Ćerka Danka koja još ni dve godine nije napunila uspela je da izađe iz dvorišta na put. Službenim kolima udaraju je radnici JKP “Vodovod” Srđan Janković (50) i Dejan Dragijević (50) na svega nekoliko metara od kućnog prag. Devojčicu bez svesti stavljaju među alat i kreću ka deponiji na Starobanjskom putu. Dejan u Višem javnom tužilaštvu u Zaječaru priznaje da je dete koje je došlo svesti ugušio i bacio među smeće. Takođe, objašnjava da je dva dana kasnije uspeo da prebaci telo sa jedne lokacije na drugu u vreme kada policija “češlja” Banjsko Polje.

– Telo je moja briga – navodno je Dejan rekao Srđanu nakon zločina.

Danas, 30 dana od zločina od kog se i krv u žilama ledi niko ne zna gde je telo ubijenog deteta. Srđan se branio ćutanjem, Dejanu se “izbrisalo pamćenje”. Roditelji Danke Ilić dali su iskaz u tužilaštvu i tada prvi put gledali u oči osumnjičene za ubistvo deteta.

Po nalogu Višeg javnog tužilaštva u Zaječaru juče su u Specijalnu zatvorsku bolnicu u Beogradu stigli Dejan i Srđan kako bi se podvrgli veštačenju. U pritvoru se nalazi još i otac osumnjičenog Dejana koji se tereti da je sinu pomagao oko premeštanja tela. Međutim, Radoslav se u tužilaštvu branio ćutanjem i čak otkazao punomoćje advokatu. Za isto delo uhapšen je Dejanov rođeni brat Dalibor koji je umro u pritvoru u policiji u Boru. Obdukcija je stigla u VJT u Zaječaru.

Ovo tužilaštvo oglasilo se juče za “Telegraf.rs” saopštenjem:

“Nakon prijema obdukcionog zapisnika Instituta za sudsku medicinu Beograd, Više javno tužilaštvo u Zaječaru predložilo je da se u drugo tužilaštvo izmesti istraga o smrti Dalibora Dragijevića, koji je preminuo u policijskom pritvoru 7. aprila posle privođenja zbog sumnje da je svom bratu pomogao da sakrije telo dvogodišnje Danke Ilić. VJT u Zaječaru je podnelo predlog za supstituciju nadležnosti u postupku povodom smrti Dragijevića u skladu sa Metodologijom za istragu u slučajevima zlostavljanja”.

Portal “Telegraf.rs” detaljno je opisao kako se ovaj nemili događaj odigravao poslednjih mesec dana u Srbiji.

26. mart – Devojčica nestala u Banjskom Polju

U večernjim satima 26. marta pristigla je vest da je u Banjskom polju nestala dvogodišnja devojčica. Kako je majka objasnila za Telegraf.rs, otišla je da drugom detetu da vodu, a kada se okrneula, njene ćerke nije bilo. Već prve večeri je za Dankom na terenu tragalo više od 100 ljudi. Tražili su je meštani Banjskog polja, komšije, prijatelji, vatrogasne jedinice, kao i pripadnici Gorske službe spasavanja i policija. Gradonačelnik Bora je u smiraj tog dana rekao meštanima da se povuku, kako bi policija mogla da traži dete i dodao da su na putu psi tragači, a da su dronovi ceo dan nadletali teren. Policija je za Dankom nastavila da traga celu noć, a meštane su zamoljeni da se povuku kako ne bi ometali pse tragače. Teren je pregledan i termovizijskim kamerama.

Kiša koje je te večeri počela dodatno je otežavala potragu u mraku, ali je potraga nastavljena i tokom noći. Na teren su poslati i helikopteri, a ministar unutrašnjih poslova Bratislav Gašić otišao je u Banjsko polje.

Istog dana, u večernjim satima, kada su prikupljene sve informacije i kada je smatrano da je to bezbedno za dete, oglasio se sistem “Pronađi me”. Građanima su SMS porukom stigli sažeti podaci o netsaloj devojčici, sa linkom koji vodi do detaljnijih podataka i njene fotografije. Svi paneli na auto-putevima prikazivali su informacije o Danki, na svakom slobodnom šalteru na aerodromu bila je njena slika, slična situacija bila je na autobuskim i železničkim stanicama, mediji su izveštavali o nestanku, a televizije prekidale program na pola sata kako bi istakle detalje o nestalom detetu. Istog dana se sa detaljnim informacijama o nestanku devojčice oglasio i MUP Srbije.

27. mart – Žandarmerija pretražila celo selo

Potraga za Dankom Ilić nastavljena je 27. marta. Meštani su tog dana pričali da se oko kuće Ilića nalazi nekoliko rupa koje su duboke između jednog i dva metra i da su se one napunile podzemnim vodama. Svi su bili zabrinuti da je devojčica zalutala i upala od jednu od njih. Policija je motkama proveravala da li se u rupama nešto nalazi, ali bez rezultata. Potrazi su se u ranim jutarnjim satima priključili i odredi žandarmerije koji su pretraživali teren, a potragu je i dalje ometala jaka kiša.

Dok je trajala potraga na terenu, na prilazu Banjskom polju postavljeni su kontrolni punktovi na kojima je policija pregledala vozila. Takođe pregledani su svi napušteni objekti u tom naselju, a počelo je i ispitivanje “svih bezbednosno interesantnih osoba” koje su ranije imale problema sa zakonom. Prilaz kući ispred koje je nestala devojčica bio je blokiran od strane policije, a sa žandarmerijom su u potragu po nepristupačnom terenu u naselju i oko njega krenuli i lovci, koji dobro poznaju teren. Nešto kasnije, potrazi su se priključili i rudari iz Bora. U potrazi je učestvovao i određen broj građana dobrovoljaca, kao i pripadnici Gorske službe spasavanja.

Za svaku rupu, jamu, baru ili bunar korišćeni su sonari, kako bi se videlo da devojčica nije upala unutra. Pregledan je i Brestovački potok, ali rezultata potrage nije bilo. Osim kiše, koja je počela prethodnog dana, potragu je otežavala i gusta magla koja se na naselje spustila u poslepodnevnim satima. Ipak, nije se odustajalo od traganja za Dankom. Tokom dana, potraga je dodatno proširena. Pridružili su se forenzičari i pripadnici beogradske Kriminalističke policije. Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova, nakon 27 sati detaljne pretrage terena u potrazi za dvogodišnjom Dankom Ilić u prigradskom naselju Banjsko Polje i Brestovačkoj banji, obustavili su dalju pretragu, s obzirom na to da su svi dotadašnji rezultati ukazivali na to da se devojčica ne nalazi na tom području površine od oko 10 kvadratnih kilometara.

Saopšteno je da će potraga da se nastavi operativnim putem. Ipak, policija je na mestu nestanka devojčice postavila šatore, što je ukazivalo na to da potraga na terenu nije ni blizu kraja. Tog dana roditelji Danke Ilić pozvani su da daju iskaz u policiji. Oni su sa policijom razgovarali o tome da li su u danima pre nestanka deteta dobijali čudne poruka i pozive, da li su primetili nepoznate osobe u blizini kuće, da li ih je neko kontaktirao putem društvenih mreža, ali i da li su imali nesporazume u braku i u kakvom su odnosu sa komšijama i prijateljima. U tom momentu roditelji još nisu pozvani na poligraf, ali je od Dankine majke bio oduzet telefon kako bi bilo urađeno veštačenje. Objavljeno je i da Dankina majka ne može da ide na poligrafsko testiranje jer je trudna, te rezultati testa ne bi bili validni. Takođe su, radi veštačenja, izuzeti i snimci sa nadzornih kamera kuća u naselju.

28. mart – Uhapšeni muškarci u BiH

Prizor koji su reporteri Telegrafa zatekli u ranim jutarnjim satima trećeg dana potrage bile su policijske patrole koje su detaljno pregledale automobile koji se kreću u blizini Banjskog polja. Ipak, sve veća pažnja je usmerivana na operativni rad, tako da se počelo sa pregledanjem logova mobilnih telefona na baznim stanicama. Fokus je bio i na veštačenju telefona roditelja devojčice kako bi bilo otkriveno da li bi neki kontakt ostvaren pre nestanka mogao da ukaže na to gde se dete nalazi.

Fokus je bio i na ispitivanju ljudi koji su se nalazili u blizini pre ili nakon nestanka devojčice, kako bi bili utvrđeni detalji koji su eventualno promakli tokom dotadašnjeg toka istrage. Kada je u pitanju pretraga na terenu, ispred kuće u Banjskom polju pristigao je bager kako bi bio premešten otpad koji se nalazi oko kuće, a policija je proveravala i okolne šahtove. Takođe, na više mesta oko kuće viđeni su policajci kako kopaju.

U poslepodnevnim satima kod kuće ispred koje je devojčica nestala nalazila su se dva bagera koji su uklanjali deponiju koja se nalazila oko kuće. Osim sklanjanja otpada, bageri su rušili i drveće kako bi očistili teren i omogućili spasiocima da priđu. Deo otpada prebacivan je u kamione koji su ga premeštali na drugi kraj poseda porodice Ilić. Pre nego što su bageri počeli sa uklanjanjem sena i otpada, kuća i prostor oko nje pregledani su termovizijskom kamerom. U Bor je pristigao i ministar unutrašnjih poslova, kako bi obišao ljude koji tragaju za Dankom. Za to vreme, roditelji nestale Danke ponovo su bili u policiji, kako bi se došlo do bilo kakvih informacija koje bi bile korisne tokom istrage.

Tokom trećeg dana potrage, u Bosni i Hercegovini uhapšene su tri osobe zbog sumnje da bi mogle da budu u nekoj vezi sa nestankom deteta. Tri muškarca su uhapšena po aktru Interpola Beograd jer su putem društvene mreže TikTok objavili da su povezani sa nestankom devojčice. Oni su na toj mreži tražili 50.000 konvertibilnih maraka, odnosno oko 25.000 evra kako bi otkrili informacije o nestanku deteta. Ipak, sve je pretraženo i utvrđeno je da devojčica nije kod njih. Oni, takođe, nisu imali nikakve informacije o njoj.

29. mart – Pas Zigi tragao za Dankom

Potraga je ušla u četvrti dan, a u banjsko polje su stigla dva Specijalistička tima za spasavanje iz ruševina Beograda i Novog Sada. Na teren je stiglo 18 vatrogasaca-spasilaca sa paet terenskih vozila. Čuveni pas-spasilac Zigi, koji je spasavao ljude posle zemljotresa u Turskoj, povučen je iz penzije i doveden da traga za malom Dankom. I tog dana na terenu je bila teška mehanizacija koja je ceo dan radila na raščišćavanju terena. Paz Zigi bio je na terenu od ranih jutarnjih sati, a oko 15.30 sati napustio je područje potrage. Tog dana detaljno je pretražen tunel koji od kuće u Banjskom Polju vodi do borskog rudnika. Pretraženi su i podzemni kanali kao i šahtovi ukupne dužine oko četiri i po kilometra. Ipak, nisu pronađeni nikakvi tragovi koji bi ukazali na to da je Danka tuda prošla.

Četvrtog dana hapšenja uhapšen je policajac iz Bora. Slobode je lišen zbog odavanja informacija iz istrage. Nije saopšteno kome je odavao informacije, a bio je podvrgnut poligrafskom testiranju koje nije prošao. Njemu je tada određeno zadržavanje do 48 sati. Takođe, tog dana je policija sa majkom devojčice otišla u Banjsko Polje, na mesto na kom je poslednji put videla ćerku, kako bi napravili rekonstrukciju kretanja u danu u kom je devojčica nestala. Majka Danke Ilić pokazala je svaki korak koji je tog dana napravila, pre nego što je dete naprosto iščezlo iz dvorišta.

30. mart – Helikopteri nad Banjskim Poljem

Pretraga terena nastavljena je u istom intenzitetu kao i prethodnih dana, a uključeni su i helikopteri koji su nadletali mesto nestanka devojčice, celo Banjsko polje, ali i širi prostor oko naselja. Helikopteri su snimali teren, kako bi kasnije, pregledom snimaka, moglo da se utvrdi da li na njima postoji bilo šta što je sumnjivo. Oni su nadletali naselje sve do 15 sati, a spuštali su se nisko, kako bi sve mogli temeljno da snime. Tokom dana su na terenu bili i pripadnici UKP, kao i policija i vatrogasci-spasioci. Dok su na nebu leteli helikopteri, na zemlji se i dalje tragalo oko kuće, a policija je na tom mestu ponovo kopala.

Roditelji devojčice proveli su još jedan dan u policiji.

31. mart – Sve oči uprte u Beč

Šestog dana potrage, pojavio se snimak koji je jedan državljanin Srbije snimio u Beču. Na snimku se vide dve žene, za koje je rečeno da su rumunke i dete koje liči na Danku. Srpska policija odmah je kontaktirala kolege u Austriji i Evropolu poslala sve podatke i snimak. Čovek koji je napravio snimak rekao je da je pokušao da popriča sa dve žene koje su govorile rumunski. Ispričao je da su one dozivale dete koje je bilo sa njima, ali da se devojčica na to ime nije odazivala.

Tako se istraga nastavila u dve države – Srbiji i Austriji. Istog dana raspisana je i žuta Interpolova poternica, koja se raspisuje za nestale osobe. Date su još detaljnije informacije o Dankinom izgledu. Na Srbe u Beču apelovala je i naša ambasada u tom gradu. Na graničnim prelazima, na mestima pasoške kontrole bile su zalepljene Dankine slike. Za to vreme, u Banjskom Polju nije se mnogo promenilo. I dalje je pretraživan teren oko same kuće i u selu na isti način kao i prethodnih dana, selo su nadletali helikopteri u dronovi.

1. april – Pretražena deponija

Prvog dana aprila, a sedmog dana potrage, policija je radila na utvrđivanju identiteta deteta sa snimka iz Beča. Na kratko se tragalo i na novoj lokaciji. Bila je to deponija u blizini Banjskog polja. Reporteri Telegrafa tamo su zatekli bager koji je sklanjao otpad, ali i rastresao zemlju, za slučaj da se u njoj nalazi neki trag. Na teren je izašao i UKP, sa mapom za detaljnu pretragu terena.

Policija je legitimisala sve koji ulaze u Banjsko polje, ali i same meštane u naselju. Majka, otac i cela bliža porodica devojčice pozvani su da daju iskaz u policiji. Oni su na razgovor u policiji išli u svojstvu građana.

2. april – Mirniji dan u Banjskom Polju

Osmog dana potrage u Banjskom Polju bilo je vidno manje policije, ali se oko kuće ispred koje je devojčica nestala i dalje se kopalo. Lopate i ašove policiji i vatrogascima pozajmljivali su meštani. Kasnije tokom prepodneva, policajci su ulazili u kuće i stanove meštana kako bi ih pregledali i proverili da li postoji neki trag da je Danka bila tu.

3. april – Osumnjičeni bili na mestu nestanka

Deveti dna potrage istraga je proširena na teritoriji Srbije. Tog dana je i u Banjskom Polju bio prisutan veći broj pripadnika policije, ali je potraga tog dana veoma ličila na sve prethodne. Ono što se tog dana dogodilo, a što mediji i šira javnost nisu znali, jeste da su na mesto nestanka devojčice došli osumnjičeni za ubistvo. Kako se tada pretpostavljalo, dva svedoka su policiji pokazivala teren, dok ih je policija snimala. Kasnije će se ispostaviti da situacija nije bila baš takva.

Kamera Telegrafa zabeležila je dvojicu osumnjičenih za ubistvo, a da toga niko nije bio svestan. Bečka policija tog dana je poslala saopštenje u kom je priloženo nekoliko fotografija i pozvali su osobe sa snimka, odnosno dve Rumunke koje se nalaze na snimku iz Beča, da se jave policiji, odnosno da oni koji prepoznaju žene obaveste nadležne o njihovom identitetu.

I tog dana policija je sa psima pretraživala dvorište kuće, kao i okolna brda i šumu. Uveče tog dana u medijima se oglasila i Rumunka sa snimka iz Beča, koja je rekla da od objave snimka “proživljava pakao”. Istakla je da je išla u policiju, ali da su je vratili kući i da se na snimku nalazi sa svojom ćerkom. Uz to je priložila i fotografije deteta.

4. april – “Devojčica je ubijena”

Desetog dana potrage austrijska policija objavila je da se na snimku iz Beča ne nalazi Danka Ilić. Tog dana istraga je otišla u potpuno drugom smeru. Policija je, pregledom velikog broja autombila, u jednom vozilu pronašla trag krvi koja je uzeta na DNK analizu. Oko 10 sati predsednik Aleksandar Vučić saopštio je da je Danka Ilić ubijena. On je rekao da je policija uhapsila dvojicu osumnjičenih i da oni vode policiju do mesta na kom se nalazi telo. Ipak, to se, naposletku, nije dogodilo.

Informacije o tome šta se desilo toga dana su samo pristizale. Najpre je otkriveno da su dvojica radnika JKP “Vodovod” udarila devojčicu automobilom, a potom telo bacili na deponiju koja je već pretražena 1. aprila. Potraga se potom preselila upravo tamo. U saopštenju MUP Srbije navedeno je da su osumnjičeni priznali zločin u policiji. Svi prilazi deponiji bili su blokirani, na to mesto otišla je policija, žandarmerija i vatrogasci, kao i teška mehanizacija – četiri bagera raščišćavala su deponiju.

Ministar unutrašnjih poslova Bratislav Gašić objasnio je na konferenciji kako je došlo do ubistva. On je rekao da su dvojica muškaraca udarila devojčicu automobilom, a potom je spakovala u gepek. Usput su naišli na oca deteta koji ju je tražio i rekli mu da ne znaju ništa o nestaloj devojčici. Dete se, navodno, u jednom momentu probudilo, a jedan od osumnjičenih ju je ubio. Telo su, prema rečima ministra, ostavili na deponiji, a potom se jedan od njih dva dana kasnije vratio i premestio telo na nepoznatu lokaciju.

Novi teren za potragu

Nakon vesti o hapšenju, fokus se sa Banjskog Polja premestio na sela Zlot i Luka, iz kojih su dvojica osumnjičenih. Zlot je tog dana bio potpuno pust, dok je u Luci prizor bio sasvim drugačija. S obzirom na to da je navedeno da je Srđan Janković iz Luke bio taj koji je telo devojčice premestio, selo je vrvelo od žandarmerije. Pripadnici žandarmerije pretraživali su poljane pre ulaska u selo, a bilo ih je i u samom selu. Iznad kuće Jankovića podignut je dron, a kuću i okućnicu detaljno je pregledala žandarmerija sa psima.

Nakon pregledanja kuće, relocirali su se na manji plac prekoputa, gde su, takođe uz pomoć psa, pretražili dvorište, a potom prekopali stajsko đubrivo koje je u njemu stajlao i kopali na još nekoliko mesta u dvorištu. Sve vreme je sa inspektorima i žandarmerijom bio Srđanov otac. Nakon pretrage obe kuće u selu, žandarmerija se, sa ocem osumnjičenog, uputila u kolibu koja se nalazi u brdima na nekoliko kilometara od sela. Ona je takođe detaljno pretražena, ali ništa nije pronađeno.

Tog dana, meštani Bora počeli su da pale sveće za malu Danku. Na trgu ispred Doma kulture prizor je bio tužan. Tu su se nalazili venci, cveće, igračke i mnogo sveća koje su gorele, a meštani su ostavili sveće za svakog ko želi da ih zapali za dvogodišnju devojčicu.

5. april – Osumnjičeni saslušani u tužilaštvu

Dan nakon saznanja da je devojčica ubijena, na deponiji u blizini Bora i dalje se radilo na raščišćavanju, ali policije više nije bilo. Slična je situacija bila i u selima Luka i Zlot. Policije, Žandarmerije i pretrage nije bilo na vidiku. Jedini prizor koji je ukazivao na to da se nešto dešava bili su forenzičari koji su pregledali i fotografisali teren na putu između sela Zlot i Brestovac, ali do danas nije poznato da li je na tom mestu pronađen neki ključan dokaz.

Tog dana kao da je sve zamrlo. Tokom dana je majka osumnjičenog Dejana Dragijevića dovedena u policiju na informativni razgovor, a kao da se celog dana iščekivalo da dvojica osumnjičenih budu dovedeni u Više javno tužilaštvo u Zaječaru kako bi dali iskaz. To se i dogodilo oko 21.30 sati, kada se ispred tužilaštva pojavio konvoj policijskih vozila, a potom su pripadnici žandarmerije dvojicu osumnjičenih uveli u zgradu tužilaštva.

6. april – Uhapšeni brat i otac osumnjičenog

Nakon saslušanja osumnjičenih saopšteno je da im je određen pritvor do 30 dana. Ipak, oni nisu rekli gde se nalazi telo devojčice. Takođe Srđan Janković se u tužilaštvu branio ćutanjem, dok je Dejan Dragijević priznao zločin, ali je promenio priču i rekao da je on bio taj koji je ubio devojčicu i sakrio telo. Tog dana uhapšeni su otac i brat osumnjičenog Dejana Dragijevića zbog sumnje da su mu pomagali da premesti i sakrije telo devojčice. Tada se fokus potrage premestio u selo Zlot, koje je do tog momenta bilo prilično mirno.

Ubrzo je pred kuću Dejana Dragijevića u Zlotu pristigla policija, ali i cisterna, kako bi bile isušene i pregledane septičke jame. Ono što je takođe privuklo pažnju policije bila je komšinica Dragijevića, koja je rekla da joj je pre nekoliko dana obijen katanac na kapiji, a da u dvorištu ima bunar, septičku jamu, kao i jednu poveću rupu u betonu u blizini same septičke jame. Zbog toga je u fokus pretrage ušlo i njeno dvorište koje je policija pregledala sa psima. Tokom pretrage dvorišta porodice Dragijević doveden je i osumnjičeni Dejan. Iako se verovalo da dovođenje osumnjičenog iz pritvora znači da je pronađeno telo devojčice ili barem nei veći trag, Dragijević je ubrzo vraćen u policijski auto, a nije poznato da li je policija u njegovom dvorištu pronašla neki ključan dokaz.

U dvorište su ulazili i bageri koji su kopali kao i vatrogasno-spasilačke ekipe. Nakon detaljne pretrage, inspektori su izneli džakove sa dokazima koji su izgledali kao da su u pitanju ašovi i lopate. Istog dana policija je pretresla i drugu kuću Dejanove porodice, u kojoj niko ne živi, kao i predeo oko nje, ali ništa nije pronađeno. Dokazi koje su inspektori tog dana uzelil iz Zlota, u kasnim poslepodnevnim satima doneti su u policijsku stanicu u Boru.

7. april – Umro brat osumnjičenog

Kada je u pitanju pretraga terena u potrazi za telom dvogodišnje danke, policija je 7. aprila odmakla od kuće u Zlotu, ali fokus je i dalje bio na okolini tog sela. Potraga je tada usmerena na Lazarevu pećinu i Zlotsku reku, na oko tri kilometra udaljenosti od sela. Telegrafove novinarske zatekle su na obali reke policajce i vatrogasce-spasioce koji proveravaju svaki metar oko reke, dok je nekoliko policijskih i vatrogasnih vozila parkirano kod ulaza u Lazarevu pećinu. Na tom terenu podizani su i dronovi.

Pripadnici Specijalističkog tima za spasavanje iz ruševina iz Bora Sektora za vanredne situacije, zajedno sa ostalim pripadnicima Ministarstva unutrašnjih poslova i Gorskom službom spasavanja pretražili su pola trase od sedam kilometara Lazarevog kanjona, a pretražili su i jamu iznad kanjona, koja je duboka 70 metara. Dronom sa termovizijskim kamerama i mogućnošću za 3D mapiranje, pregledana je cela zona kanjona i tom prilikom ništa nije uočeno.

Nešto posle podneva stigla je vest da je Dalibor Dragijević, brat osumnjičenog Dejana, umro u policijskoj stanici. On saslušanje u tužilaštvu nije dočekao. Istog dana u tužilaštvo je doveden njihov otac. On se branio ćutanjem, a određen mu je pritvor do 30 dana. Naredna dva dana, 8. i 9. aprila potraga se nastavila na istim lokacijama, a policija se u jednom momentu vratila u Zlot i pretraživala teren u blizini kuće osumnjičenog. Potraga je 10. aprila bila usmerena ka selu Sumrakovac. Pretražena su sva brda, polja i salaši na potezu između dva sela.

11. april – Sahranjen Dalibor Dragijević

Dok je policija nastavljala potragu za telom devojčice, u selu Zlot sahranjen je Dalibor Dragijević. Na groblju je bila prisutna policija koja je blokirala prilaze, te su sahrani prisustvovali samo najbliži i meštani koji su želeli da dođu. Daliborovoj sahrani je od uže porodice prisustvovala samo majka, dok njegov brat i otac nisu dobili dozvolu da budu dovedeni iz pritvora. Potraga za telom Danke nadalje je nastavljena, ali nisu pretraživane nove lokacije, na koje policija do tada nije išla.

Pregledani su i rezervoari kojih ima mnogo po selu i oko njega i koji su uglavnom raštrkani. Razlog zašto se pregledaju cisterne i rezervoari je što su obojica osumnjičenih za ubistvo male Danke radili u JKP “Vodovod” i odlično znaju raspored tih rezervoara, zbog posla su ih obilazili redovno i znaju sva skrovita mesta i zbog toga je sada fokus potrage na tome. U pretrazi terena na potezu Zlot-Sumrakovac 13. aprila priključilo se 50 pripadnika žandarmerije, dok su 14. aprila sela izgledala potpuno mirno. Sela su potom opustela. Meštani su se povukli u kuće, vratili se svakodnevnim obavezama, a policija i žandarmerija su i dalje pretraživali nepristupačne terene.

16. april – Saslušana majka osumnjičenog

Majka Dejana i supruga Radoaslava Dragijevića Svetlana Dragijević došla je u Više javno tužilaštvo u Zaječaru kako bi svedočila. Ipak, ona je, kao najbliži srodnik osumnjičenih, iskoristila svoje zakonsko pravo da ne svedoči. U tužilaštvu je tog dana i u narednim danima nastavljeno sa saslušanjem svedoka.

17. april – Roditelji devojčice oči u oči s osumnjičenima

Roditelji Danke Ilić svedočili su u tužilaštvu 17. aprila, a tada su u tužilaštvo dovedeni i osumnjičeni jer imaju pravo da roditeljima devojčice preko advokata postavljaju pitanja. Pre saslušanja otac ubijene Danke kratko se obratio reporterima Telegrafa.

– Smrtna kazna za njih je malo, oni treba da robijaju do kraja života. To su monstrumi, ono što proživljavamo sve vreme je neopisivo. To može da razume samo onaj ko je roditelj. Policija nam je više puta dolazila, uzimala razne Dankine stvari, nista ne znamo, ni za tu krv na putu, ni u kolima, ni ništa. Nama nije jasno zašto nisu zvali Hitnu pomoć, zasto nisu pomogli, nego su ovo uradili. To što Ivana i ja trpimo sve vreme je strašno, zovu nas razni ljudi, vređaju, svaljuju krivicu na nas. Ja sam morao da tražim da promenim broj, ne možemo više…Kada se sve završi mi cemo izaći u medije i sve ćemo reći – rekao je za Telegraf.rs Miloš Ilić, otac ubijene devojčice.

23. april – Otkazao punomoćje advokatu

Otac osumnjičenog Dejana Dragijevića Radoslav Dragijević, koji je osumnjičen da je pomogao sinu da premesti i sakrije telo ubijene devojčice, otkazao je punomoćje svom advokatu. On je, za razliku od dvojice optuženih za ubistvo imao svog advokata, dok su njima bili dodeljeni advokati po službenoj dužnosti. Dragijevićev advokat potvrdio je informaciju o otkazivnaju punomoćja, a Radoslavu Dragijeviću će, ukoliko sam ne angažuje drugog advokata, biti dodeljen branilac po službenoj dužnosti. Do dan danas nije poznato gde je telo ubijene Danke Ilić. (Telegraf.rs)